I ett annat liv, vad skulle ditt drömjobb vara? Jag har alltid lite svårt att föreställa mig det eftersom jag tycker att jag har mitt drömjobb som journalist, men det finns ändå några alternativa karriärvägar som lockar. Den först är som kriminalkommissarie och lösa en massa komplicerade fall. Den andra är som arkitekt/illustratör och den tredje är att skapa och driva ett extraordinärt litet lyxhotell som gästerna kan kalla sitt andra hem och där de kan vistas helt inkognito.

Som ni kan gissa utifrån rubriken på detta inlägg så kommer vi att fokusera på de två sistnämnda. Nyligen hemkommen från Palma så har den där hotellentreprenörsdrömmen fått extra bränsle. Under det senaste decenniet har hotellbranschen på Palma haft en enorm utveckling i takt med att man arbetar med att bevara så många gamla byggnader som möjligt, där små exklusiva hotell med personlig touch sett dagens ljus.

Ett av Palmas senaste tillskott är Can Bordoy Grand House & Garden, ett medeltida palats ett stenkast från Palmas katedral som med varsam hand förvandlats till ett intimt lyxhotell med en undangömd privat trädgård. Inför att hotellet skulle öppna för ett år sedan fick jag möjlighet att intervjua grundaren och doldisentreprenören Mikael Hall. Som entreprenör har han befunnit sig på resande fot en stor del av sitt liv, ibland upp emot åtta månader om året, berättade han. Att ständigt vara på resa var visserligen spännande men också tröttsamt. Can Bordoy är hans vision på hur han vill bli bemött som gäst och vad han själv önskar sig finna när han stiger in på ett hotell. Han ville skapa en upplevelse i världsklass som matchar palatsets karaktär och det får jag verkligen säga att han har lyckats med.

Man märker direkt när man kliver in på innergården att hotellet är något utöver det vanliga. Och då talar jag inte bara om den historiska byggnaden utan kanske främst om atmosfären, om hemkänslan som hela personalen – eller jag ska nästan kalla dem för familjen – skapat och välkomnar en in i. Man känner sig otroligt omhändertagen på ett naturligt sätt, precis som om man hade flyttat hem till en vän. Med endast 24 enastående sviter, förstklassig butlerservice, känsla för detaljer och den här ”känn dig som hemma”-filosofin är det svårt att inte trivas.

Historiken bakom palatset är faktiskt rätt intressant. Det byggdes på 1500-talet och har genom århundraden haft flera olika ägare. Under en period användes palatset bland annat som religiös elitskola av ordern Sagrada Corazón de Jesus. De historiska lagren märks överallt och har inte dolts utan tvärtom lyfts fram i den omsorgsfulla designen, vilket adderar till den speciella känslan.

 

Sviterna är komfortabla, inredda i dova färger med fina material och öppen planlösning. Även om de mesta av det mörka trägolvet var tvunget att bytas ut under renoveringen så har arkitekterna lyckats få allting att kännas väldigt autentiskt tillsammans med de vackra takbjälkarna som är original. Jag fullkomligt älskar färgställningen och interiören, särskilt de snygga rottingstolarna, och trappan med sitt järnsmidesräcke är bara så vacker.

Förutom en inbjudande bar och en skön lounge finns ett spa, och från takterrassen som har takpool och en egen separat liten bar ser man både katedralen och yachtklubbarna vid hamnen.

Något av det mysigaste är dock den undangömda privata trädgården, som faktiskt är den största i stadens äldre kärna. Vill man tillbringa en lugn eftermiddag under ett körsbärsträd eller i hotellpoolen är trädgården perfekt. Dessutom finns en liten fontän och det porlande vattnet är så rogivande. Här satt jag flera gånger och jobbade medan jag åt och drack något gott från Can Bordoys egen gourmetrestaurang Botànic. Menyn är inspirerad av Mallorcas mattraditioner men ägaren Mikael har också sett till att få in lite svenska inslag baserade på närproducerade råvaror från ön, bland annat en räk- och dillsmörgås. Jag åt bland annat en fantastisk god tomatsallad med marinerad fisk och pickles och, förstås, jamón ibérico som jag alltid beställer när jag är i Spanien. Menyn är sympatiskt nog en ”all day menu” så det går att beställa både frukost och à la carte under dygnets alla timmar.

Förutom den underbara personalen så träffar man på Mr. B, Can Bordoys vackra afghanhund som även agerar värd för gästande husdjur – helt underbar!

Min vistelse var som ni förstår helt fantastisk – och personalen förtjänar en eloge av flera anledningar, de tre främsta: 1. Minsta lilla önskemål löste de direkt – alltid med ett leende på läpparna. 2. Dagen då jag anlände kom de upp till rummet med en blomsterbukett, vilket fick mig att känna mig otroligt välkommen. 3. Eftersom jag är en morgonmänniska ville jag ha frukost tidigt och varje morgon fick jag den serverad på rummet, komponerad precis så som jag ville ha dem.

Och låt oss inte glömma; de kallade mig Miss Olsson hela tiden. Med beröm godkänt. Jag har en stark känsla av att jag kommer tillbaka väldigt snart igen.

 

Can Bordoy Grand House & Garden

Adress: Carrer del Forn de la Glòria, 14, Palma