”Always keep them surprised. If they think you’ll wear heels, wear flats. If they expect flats, wear heels.”

Inès de la Fressange

Oh, les Parisiennes – hur gör parisiskorna för att se så perfekt coola ut? Denna feminint androgyna och okonstlat sofistikerade stil som är så eftersträvansvärd och som det skrivits massor med handböcker, allt från ”How to dress like a French woman” till “Parisian chic”.

I grunden handlar deras stil handlar inte om pengar, utan om attityd. Kvinnor i Paris har den ansträngningslösa elegansen i generna, en Je ne sais quoi-attityd som inte riktigt går att sätta fingret på. En stil som innehåller beprövade kort men som alltid överraskar, som det inledande citatet från den franska modeikonen och en av mina stilförebilder Inès de la Fressange talar om. Andra franska modeikoner att inspireras av är Caroline de Maigret, Lou Doillon, Camille Charriere, Leia Sfez, Jeanne Damas, den ultimata franska musan Françoise Hardy eller den eviga franska stilikonen Jane Birkin som blivit sinnebilden för parisiskan trots att hon är från England från början.

Så. hur klär man sig då som en parisiska? Kanske måste man vara infödd för att till fullo lyckas, men det finns några grundregler för att få till det där parisiskt chica.

Regel nummer 1: Mixa maskulint och feminint.

Se till att alltid mixa maskulina plagg med feminina plagg. Ha gärna en lite oversize-kavaj men sätt då ett par höga klackar till eller knyt en sidenscarf om halsen så att du hela tiden får den här balansen mellan det maskulina och det feminina. Bär du en skir klänning så på med en stor härlig herrklocka. Det får gärna vara flirtigt men inte bara feminint hela vägen. Det ska alltid vägas upp med något som är lite mer maskulint.

Regel nummer 2: Less is more.

När det gäller smink och smycken så tänk less is more. Kör du röda läppar så håll resten av makeupen neutral och enkel. Lassa inte på en massa accessoarer utan håll dem till ett minimum. Ett par örhängen räcker. En bra regel är att innan du går ut genom dörren så plocka alltid bort något.

Regel nummer 3: Försök inte för mycket.

Parisiskan följer inte trender, eller vill i alla fall inte att det ska se ut som att hon följer trender. Satsa på beprövade basplagg i neutrala färger men experimentera med material och modeller. Välj välskräddade plagg av hög kvalitet. Diskret avslappnad elegans är det som gäller. Man ska få det att kännas okonstlat och enkelt ut; det ska se ut som att du bara klivit upp ur sängen och dragit på dig det som låg närmast till hands.

Regel nummer 4: Bär låga klackar.

Platta skor är nyckeln och själva essensen i den parisiska stilen. Det är sällan du ser en kvinna i Paris knata runt i skyhöga Louboutins, såvida hon inte är på väg till en riktigt snajsig middag eller fest. Satsa på ballerinor, herrskor, loafers och sneakers – komfort och elegans på en och samma gång.

Regel nummer 5: Klä dig för dig själv.

En kvinna i Paris är stark, självständig och självsäker. Hon klär sig inte för någon annan än sig själv. Ta fasta på denna viktiga regel. Du ska klä dig för att må bra inte för att visa upp dig, och den personliga looken blir också mer intressant. Sträck på dig, koppla på självförtroendet och skippa synliga logotyper – du är väl ingen levande reklamtavla?

Outfitdetaljer: Klänning Gina Tricot // Skinnjacka Massimo Dutti // Herrskor Clif Paris //Strumpor Wolford // Pärlhalsband köpt i Peking och berlock Thomas Sabo

 

 

 

Foto: Sean Lewthwaite