Hej kära läsare, jag hoppas att ni har det bra! Kanske har ni hunnit gå på semester redan, eller så jobbar ni fortfarande precis som jag. Ska ni resa någonstans utomlands i sommar eller blir ni kvar i Sverige?

Även om jag älskar att befinna mig i Sverige sommartid och gärna skrotar runt i stan så skulle jag ljuga om jag sade att jag inte känner ett visst ressug. Jag längtar verkligen efter att återse mina favoritplatser i världen. Just nu är möjligheten att resa begränsad, och med tanke på rådande situation är det klokt att förbli på svensk mark. Men vi kan ju i alla fall drömma oss bortom Sveriges gränser genom att rikta blicken mot en inspirerande smakdestination! Varför inte plocka hem resekänslan till ditt kök?

Att provsmaka en spännande matkultur är ju en stor del i att upptäcka en ny plats. Jovan Radomirs ”Balkan – mat, människor och minnen” förflyttar en på ett ögonblick till Balkan, denna fascinerande sydöstra del av Europa mellan Adriatiska havet och Svarta havet som jag inte har besökt överhuvudtaget. Jag finner ju att länders olika matkulturer, inte minst när det kommer till bröd som är en av hörnstenarna, är väldigt intressant och ger en inblick i hur länderna har utvecklats genom historien. Efter att ha bläddrat i Radomirs fina bok kan jag definitivt säga att jag vill dit och upptäcka Balkans kök och gästfrihet.

Att äta med händerna är extra gott, speciellt när det är en nybakad pita man håller i handen. Pita, eller burek som det också heter, är en färsfylld paj och den populäraste snabbmaten över hela Balkan. Även om degen är enkel och består av vetemjöl och vatten, så krävs det erfarenhet för att göra en traditionell pita. Den ska kavlas tunt, tunt så att den blir i princip genomskinlig. Sedan kan den fyllas med godsaker som ost, köttfärs, spenat eller för en söt variant med äpplen eller körsbär, innan den rullas ihop till en lång korv och tillagas över öppen eld eller i ugn. Pajen får alltså olika namn beroende på fyllningen och äts både till frukost, lunch och middag. Den här varianten är med blandfärs och heter pita burek savijača. Visst ser den god ut?

Ingredienser (4 portioner)

1 kg blandfärs
1 gul lök
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
500 g filodeg
1 dl solrosolja

Gör så här:

Skala och hacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs löken och tillsätt färsen under omrörning och stek tills den är genomstekt. Salta och peppra.

Lägg ut filodegen och pensla med olja. Fördela köttfärsen jämnt ovanpå och rulla försiktigt ihop allt till en längd. Ta sedan tag i ena ändan och rulla ihop längden så den liknar en stor kanelbulle. Vill man ha mindre pajer, så delar man längden i mindre bitar från början.

Lägg rullen på en plåt. Pensla med solrosolja och grädda i ugnen i 50 minuter på 180–200 grader. Låt din nygräddade paj svalna på plåten och täck sedan över den med en kökshandduk.