Med ljusets hastighet, eller tja, en timme då, för det är så lång tid som det här receptet tar att laga, så reser vi i dag till Los Angeles och hälsar på hälsogurun Marita Karlson.

Om man bortser från coronasituationen så är jag så sugen på att åka till Los Angeles. Senast jag var där var 1989 – över trettio år sedan! Jag var 18 år och vi reste dit hela familjen och jag tyckte Kalifornien och L.A. var fantastiskt. Jag längtar verkligen efter att få resa tillbaka.

Det finns mycket som lockar mig. Det är som om hela världen har kokats till den myllrande, mångkulturella stad som City of Angels är. Kontrasterna är många och i denna smältdegel föds hela tiden nya spännande trender, inte minst inom hälsa. Marita har berättat för mig hur hon föll helt för den kaliforniska livsstilen med strand, surf, vandring, god mat – och mycket sol. Hennes flytt hit har genererat inte mindre än tre böcker.

I väntan på att jag själv kan resa dit så får vi ta magen till hjälp i form av en färgrik Buddah bowl, en regnbågsportion med gryn, grönsaker och härlig crunch, som personifierar själva sinnebilden av sundhetsmeckat Los Angeles. Man blir ju glad – och hälsosamt – bara av att titta på skålen! Så gott med cashewdressing och toppat med Dukkah, egyptisk kryddblandning som är gott till vilken bowl eller sallad som helst. Doften av de rostade nötterna och fröna tillsammans med spiskummin är härlig!

För en portion behövs:

1 dl farro
½ sötpotatis
ett par stjälkar grönkål
1 dl kikärter
1 nypa spiskummin
1 nypa chilipulver
1 nypa paprikapulver
1 nypa gurkmeja
3 buketter blomkål
1 knippe färsk koriander
olivolja
kokosolja
½ lime
salt
peppar
Topping: cashewdressing, dukkah

Sätt ugnen på 200 grader. Koka farron enligt instruktionerna på förpackningen. Skala sötpotatisen och skär den i stora tärningar. Lägg bitarna i en ugnssäker form och häll över lite olivolja. Ställ in i ugnen tills de är mjuka, 30–40 minuter.

Skölj grönkålen. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med en klick kokosolja. Tillsätt spiskummin, chilipulver, paprikapulver, gurkmeja, salt och peppar och fräs i några minuter tills kikärtorna fått en fin, gyllene färg. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter behov. Ställ åt sidan.

Lägg blomkålen i en stekpanna med en klick kokosolja och fräs i någon minut. Salta och peppra.

Lägg farron i botten av en portionsskål och toppa med blomkål, sötpotatis, kikärter, färsk koriander och limeklyftor. Strö över dukkah och ringla lite cashewdressing över.

Cashewdressing med färsk koriander och lime 

3 dl cashewnötter
saften från 3 lime
1 dl mandelmjölk
1 nypa salt
1–2 msk färsk koriander

Lägg alla ingredienser i mixern och mixa först på medium och sedan på full effekt tills det blir en krämig dressing. Förvara i glasburk i kylskåp.

 Dukkah 

3 msk valnötter
3 msk pistagenötter
5 msk vita sesamfrön
5 msk korrianderfrön
2 tsk hel spiskummin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Rosta nötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna något. Rosta även fröna i torr stekpannan, låt svalna något och lägg nötter och frön i en matberedare med knivinsats.

Tillsätt spiskummin, salt och peppar och pulsa några sekunder tills dukkahn blir finmalen.  Förvara i glasburk i kylskåp i en vecka.

 

Foto: Martin Löf