Kommer ni ihåg i september när jag köpte de här New Balance-sneakersen? I vaniljgul mesh och mocka med vita skosnören.

De fick följa med till Hamburg i förra veckan men när jag kom hem upptäckte jag att de såg de ut så här.

Men så är det ju med skor, förr eller senare får man fläckar på dem och är de vita kan man ge sig den på att det går snabbt.

Man vill ju bevara den där ”gå ut i nya fräscha skor”-känslan länge och det allra bästa är förstås att ta bort fläckarna så fort de dyker upp eller åtminstone göra rent sneakersen en gång i veckan, men vi vet ju alla hur det är med den saken.

Så nu när sneakersäsongen drar igång på allvar tänkte jag passa på att denna onsdag skicka med er åtta smarta tips om hur du håller dina sneakers rena och fräscha.

1. Impregnera skorna innan du använder dem första gången. Dels förebygger du och skyddar dem mot smuts och fukt, och dels är de lättare att senare göra rent.

2. Borsta bort smuts med en torr skoborste. Rengör därefter skorna med en fuktig trasa och gnugga bort fläckarna med varmt vatten och några droppar mild tvål eller diskmedel, alternativt speciell rengöring för sneakers. Ta bort löddret och låt torka.

3. Använd en tandborste längs kanter och för andra svåråtkomliga delar. Gnugga med varmt vatten och mild tvål.

4. Behöver du ta till grövre rengöring på dina en gång vita sneakers kan du ta en klick tandkräm (obs, måste vara vit) som du sprider ut på smutsiga delar. Skrubba ordentligt med en tandborste över de insmorda ytorna. Låt sitta någon minut och torska sedan av tandkrämsresterna med en fuktig tygtrasa. Tada!

5. Nu är det dags att ta fram gummit! Japp, bästa knepet att få rent smutsiga gummisulor är med ett vanligt pennsuddgummi. Har du sneakers helt i mocka kan du ta bort svårare fläckar med ett speciellt mockasudd.

6. Tvätta skosnörena i maskin. Eller byt ut dem mot en annan färg för en ny – och ren – look.

7. Hur fräscht luktar de inuti? Ta bort odörer och bakterier med en skospray eller ”sneakerballs”, eller ta till husmorstricket genom att strö i en matsked bikarbonat i varje sko och låta stå över natten innan du borstar ur dem ordentligt dagen efter.

8. Impregnera igen.

Sista utvägen för sneakers som är så skitiga att inget av ovanstående hjälper? Stoppa in dem i diskmaskinen. Lägg skorna högt upp (se till att diskmaskinen är tom i övrigt), häll i vanligt diskmedel och sätt igång ett diskprogram. Ta ut och låt lufttorka och du ska se att de blivit, om inte som nya så i alla fall himla mycket gladare.

Dagens tips.