Något som slog mig när jag var i Hamburg är vilka goda ostar de gör i Tyskland. Tyskland har en lång osttradition och vid hotellfrukostarna tog jag chansen att smaka på nya spännande sorter. Ost är ju min matakilleshäl, i synnerhet smakrik hårdost som jag tycker är så vansinnigt gott att jag nästan alltid hamnar i maffig matkoma.

Ost, livets vardagslyx. Ett rejäl skiva nybakat surdegsbröd med massor med stark hårdost är min death row-rätt för övrigt. Alltså ens sista måltid om man var tvungen att välja. Mmmm….
Så vad gjorde jag i går? Goes without saying – köpte ost då jag fick för mig att slänga ihop en chèvresallad utifrån ett recept i min senaste golfkokbok som jag måste tipsa om. Gjord på en lätt syrlig getost som jag gratinerade och så öste jag på med färska örter på salladen. Ni förstår ju! Sommarfeeling deluxe.

Den här salladen är lätt att tillaga och kan serveras på många olika sätt, till exempel på buffén eller som förrätt. Min personliga favorit är nog ändå som huvudrätt en varm sommardag.

Här kommer i alla fall receptet, och folks, ni som inte vet måste lära er en gång för alla att det uttalas chÄvre och inte chèvrE, plus stavas med grav accent på första e:et – chèvre 😀

För 4 personer behövs:

4 rejäla skivor chèvre
12 små skivor surdegsbröd, cirka 5 x 5 cm
1 huvud eklövsallad
1 huvud frissésallad
50 g baby leaves-sallad, t.ex. mâche, röd mangold, ruccola, spenat
4 betor, t.ex. rödbeta, chioggia, gulbeta
2 röda paprikor
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
50 g valnötter
½ dl dijonsenap
¼ dl vit balsamicovinäger
1 äggula
½ dl ljus sirap
1 dl matolja
flingsalt
svartpeppar
ev. Färska örter eller skott

Gör så här:

Koka betorna under lock tills man kan lätt kan sticka igenom dem. Prova med en sticka. Beroende på säsong, kvalitet och storlek kan det ta allt från en kvart till en timme. Spola av dem i kallt vatten och gnid av skalet mellan händerna. Dela i lagom stora munsbitar. Vänd i lite olivolja och smaka av med salt.

Skölj salladerna i iskallt vatten och slunga dem i en salladsslunga eller lägg dem på hushållspapper att rinna av.

Blanda äggula, vit balsamicovinäger, senap och sirap till dijondressingen. Vispa ned matoljan i en fin stråle, lite i taget tills det tjocknar.

Rosta valnötterna i ugnen på 175 grader cirka 3-5 minuter tills de är lätt rostade.

Kärna ur och dela paprikorna i bitar. Skala och skiva vitlöken fint, blanda sedan med paprikan, olivoljan och flingsalt. Lägg i ugnsfast form och rosta i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter eller tills paprikan blivit lite brun i kanterna. Ta ut och låt svalna.

Fördela varje getostskiva på tre brödskivor och gratinera i ugnen på 225 grader tills osten blivit gyllenbrun.

Arrangera salladen med betor, valnötter och rostad paprika. Ringla över dijondressingen, salta efter tycke och smak och ta ett par varv med svartpepparkvarnen över salladen. Lägg de gratinerade getostbröden på salladen och garnera eventuellt med lite färska örter eller späda skott.

Voilà!