Jag hittade en halvtom gammal tablettask med Salta katten när jag städade skafferiet i går. Lakrits, tänk ändå vad gott det är. Slår allt annat godis, särskilt saltlakrits.

När det kommer till lakrits finns det ingen gråzon. Man antingen älskar det eller hatar det. Själv har jag ärvt min mammas lakritslust, som hon i sin tur förmodligen ärvt från sin mamma. Jag minns än i dag smaken av de där finska tjärtabletterna Terva Leijona som mormor alltid köpte med hem från färjan då hon och morfar besökt släkten i Helsingfors. Det var tider det, blir fortfarande så där löjligt glad i hjärtat när jag tänker på det.

I går var det lakritsens dag så jag tycker bestämt att denna måndag behöver få extra smak av saltlakritsbollar. Kombinationen choklad och saltlakrits är verkligen något för alla lakritsälskare och dessa smarriga små bollar är lika lätta att göra som vanliga chokladbollar plus att man inte behöver någon ugn för att baka dem.

Saltlakritsbollar
(ca 20 stycken)

BOLLAR
100 g smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2–3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl saltlakritskarameller

GARNERING
Lakritsströssel

Blanda smör och socker till en jämn smet. Tillsätt havregryn, kakao och vaniljsocker och arbeta ihop med händerna.
Krossa saltlakritskaramellerna grovt i en mortel och blanda ner i smeten. Forma till bollar och rulla i lakritsströssel.
Förvara bollarna i en burk med lock i kylskåpet.

Recept ur Théresia Franklins bok ”Söta saker – småkakor”.