Hej bästa ni!

Hur härligt med jullov? Jag har visserligen småjobbat lite i veckan men bara så pass mycket att det ändå känts som om jag varit ledig. Och då hinner man ju med sådant där man aldrig hinner med annars, som att putsa skorna.

Vintern är inte skornas favoritårstid och efter att ha varit på språng hela gårdagen så var mina nya bikerboots både leriga och lite blöta. Gårdagskvällen ägnades således åt denna trevliga syssla som, precis som att stå och stryka kläder eller handdiska, försätter en i ett märkligt tillstånd av lugn och harmoni. Konstigt, jag vet.

Så här gör i alla fall jag när jag putsar mina skor.

Det man behöver är rengöringsmedel, svamp, skokräm i lämplig färg. påstrykningsborste, putsduk/-borste eller som jag brukar göra med en gammal strumpa, samt impregneringsspray. En tandborste, förslagsvis gammal sådan, är också bra för att komma åt lätt vid sulkanten.

Först måste skorna göras rent ordentligt. Som tidigare inbiten hästtjej använder jag mig fortfarande av sadeltvål. Herregud så många träns och sadlar jag gjort ren med denna tvål. Med en svamp löddrar jag upp tvålen och gör jag rent ordentligt.

Svarta skor = svart skokräm. När skorna är rena smörjer jag in med en påstrykningsborste, låter vila i en kvart och putsar upp tills de blänker. Simple as that. Glöm inte att smörja in lädersulan om dina skor har det.

Allra sist avslutar jag med impregnering. Enklast tycker jag är att använda impregneringsspray för då är det lätt att täcka överallt. Jag brukar dessutom alltid se till att alltid impregnera nya skor innan jag använder dem första gången.

Et voilà! 

Rubriken är förresten från skobranschens slogan ”Se på edra skor – andra gör det” från 1950-talet och det är väl en slogan som i högsta grad fortfarande är aktuell. Skor är ju ändå bland det viktigaste här i livet.

Hej så länge!