Att åka pulka är lika kul för både stora som små. Allt som behövs är en lagom utmanande backe och något att åka på. Snowracer, stjärtlapp, pulka, vaxduk eller en vanlig sopsäck – allt funkar. Se till att gör det bästa av dagen i pulkabacken. Här är mina bästa tips inför premiäråket, håll till godo!

– Klä er ordentligt. Designerjeansen hör inte hemma i pulkabacken så strunta i att vara snygg och satsa på det funktion. Ett bra sätt att hålla sig lagom varm är att klä sig enligt lager-på-lager principen så att du kan skala av kläder efter behov.

– Kroppens fryspunkter är hand- och fotleder, hals, huvud med öronen, samt tår och fingerspetsar, så tänk noga på dessa områden när du klär dig själv och barnen. Packa ner ett extra ombyte vantar och mössor så att ni kan byta om ni blir blöta och kalla. Förvara gärna vantarna innanför jackan när ungarna sitter och fikar så håller du dem varma och torra.

– Hjälmen på för en gladare pulkaåkning! Barn – och vissa vuxna också för den delen – störtdyker gärna nerför backen i halsbrytande hastighet för att testa pulkans maxkapacitet. Men den pulkaåkare som inte vurpar finns inte. Hjälmen är världens billigaste livförsäkring och borde vara en självklarhet i backen.

– Lär ut pulkavett. En pulka eller snowracer är snabb och svår att styra och bromsa. För att undvika farliga krockar så lär barnen se efter att det är tomt i backen – både uppåt och nedåt – innan de ger sig iväg och att dra upp pulkan vid sidan om backen.

– En vinterdag ute i backen innebär garanterat snoriga näsor. Ta med ordentligt med snytpapper.

– Att frysa om tårna är inte roligt så varma skor är ett måste. Rejäla, vattentäta vinterskor med bra sulor och en skön ullsocka gör jobbet.

– Fikakorgen är halva nöjet. Fyll den med mackor, bullar och färdigskalade apelsinklyftor för att få energi, och en termos med något varmt att dricka som choklad, frukt- eller nyponsoppa. Eller varför inte varm saft som faktiskt är mycket godare än det låter, perfekt om man är lite frusen. Glöm för all del inte bort vuxentermosen med kaffe eller glögg. Ta också med ett sittunderlag så undviker ni kalla rumpor.

– Om olyckan är framme är bästa första hjälpen mot stukade tummar och handleder att omedelbart kyla ned skadan med snö. Kylan håller svullnaden nere och fungerar också smärtlindrande. Om början till förfrysning (vita fläckar) uppstår, värm bort dessa mot en varm kroppsdel, men gnugga inte.

– Delta aktivt själv. Det finns inget tråkigare än vuxna som bara står vid sidan om och ser på. Dessutom är det bevisat att barn till fysiskt aktiva föräldrar är mer fysiskt aktiva än barn till inaktiva föräldrar. Förmågan att leka har vi kvar hela livet. Vem vet, du kanske upptäcker att det är så kul att du vill skaffa dig en egen kälke.

Vill ni testa andra typer av vinteraktiviteter skrev jag ett inlägg här där jag tipsar om roliga vinteräventyr. Ha så kul!