#selfcare. Om det är någon hashtag som kommer att toppa listan när vi summerar 2019 så är det nog denna. För trots att många av oss, medvetet eller omedvetet, fortfarande brottas med tanken på Kroppen så har vi börjat anamma en mer nyanserad bild av vad som är en frisk, hälsosam kropp.

Det är inte okomplicerat att navigera i denna tid av utseendefixering, kroppsideal, vikthets och hälsobudskap. Med all reklam och sociala medier som matar oss med budskap är det väldigt lätt att utveckla en orealistisk kroppsuppfattning och en snedvriden bild av vad hälsa verkligen är. Men efter att ha gjort ett stort reportage om detta för Plaza Kvinna tidigare i år då jag djupdök i ämnet, så blev det så tydligt att pendeln äntligen tycks ha slagit tillbaka.

Begreppet hälsa handlar om att hitta balans i kropp och själ snarare än om utseende, specifika matval eller trendiga träningsformer. Att många tar ett allt mer seriöst grepp om egenvård, selfcare, ligger i tiden och går hand i hand med allmänna samhällstrender såsom hållbarhet och back to basic. Jag tror att vi har längtat tillbaka till det enkla och det som är genomfört på daglig basis. Hälsoinsatser måste bli en naturlig del av vår vardag, annars blir det poänglöst.

Egenvård handlar mindre om ansiktsmasker och avokadomackor än om att varje dag ha rutiner som ger kraft åt både kropp och hjärna. Som att inleda morgonen med en stunds meditation, träna mer allround och funktionellt, gå till sängs vid samma tidpunkt varje kväll, eller vad det nu kan vara man behöver fokusera på. Hand i hand med detta ser vi hur trender som att välja alkoholfritt ökar. Många tar också ett medvetet beslut att ställa in digitala begränsningar för att minska på skärmtiden. Vad följderna av alltför mycket skärmtid blir är ännu för tidigt att se de långsiktiga konsekvenserna av, men forskningsundersökningar visar redan nu att det finns en tydlig korrelation mellan ökad skärmtid och psykisk ohälsa. Vem har inte känt av mobilstress?

Upptagna kvinnor (således majoriteten av oss) inser att egentid inte är en lyx utan en nödvändighet. Hälsa och välmående handlar om att må bra i sin helhet, att se till hela kroppen och förstå hur delarna står i relation till helheten. Tar man bara hand om utsidan men bortser från det mentala måendet kommer hälsoinvesteringarna snart att vara förgäves. Och vice versa.

Ett bra första steg till att hitta balans är att se över hur man lever sitt liv utifrån alla hälsoaspekter för att uppnå ett tillstånd av såväl fysiskt som psykiskt och socialt välbefinnande.

För egen del så har jag börjat acceptera att det fysiska är vad det är. Efter många års kamp mot den egna kroppen för att försöka förändra den och få mig själv att sluta åldras så har jag gjort en helvändning.  Missförstå mig rätt, naturligtvis vill jag se pigg och fräsch ut – ung, om man så vill – men jag gillar hur det känns att bli äldre. Jag har lärt mig att tycka om den åldrade versionen av mig själv. Att träna och röra på mig mycket har alltid funnits i mitt liv, det är helt nödvändigt för att jag ska må bra, men i dag handlar det mer om att vilja se efter det jag har och egentligen inte ändra på något. Jag är okej med hur det ser ut, för det är vad det är.

Att ha nått acceptans kring att bli äldre känns otroligt skönt. Däremot vet jag att jag har en del att jobba med vad gäller den sociala biten. Hälsa innebär att se till hela människan och jag har under många år försummat att ge mig själv det jag behöver socialt. Jag vet att jag har ett stort behov av att umgås med andra för att må bra, samtidigt som jag också har ett stort behov av egentid. Men ofta prioriterar jag bort det för jobb. Mitt arbete är oerhört viktigt och tillfredsställande för mig, men att få umgås och skratta med andra förbättrar livskvaliteten på riktigt.

Vetenskapliga studier har visat att skratt har en rad positiva effekter på. Förutom att det skänker livskvalitet i stunden är skrattet ett av de allra bästa sätten för att förlänga livet eftersom både andnings-, hjärt- och blodkärlsfunktionerna förbättras och immunförsvaret stärks. Att skratta stärker även självförtroendet, ökar kreativiteten och förmågan att lösa problem, samtidigt som oro och nervositet minskar.

Och att brista ut i ett rungande skratt är väl ändå en av de bästa känslorna i världen?