Jamen hallå hej på er. Nu är det vinter och skidan den slinter. Nu var snöfall inte med i min plan, men om den nu envisas med att stanna kvar kan man ju ändå försöka passa på att ha snökul.

Här kommer ett gäng pangtips inför helgen på saker ni kan hitta på om ni tröttnat på den vanliga slalomsvängen och redan betat av långfärdsskridskoturen.

Vintervandra med snöskor

Vintervandring på fjället är precis lika härligt som det låter och med snöskor på fötterna kan man söka sig utanför skidlederna. Och det är just det som är grejen, att själv kunna välja väg. Vandring i snö vare sig det är till fots eller med snöskor är mer krävande än på barmark så disponera längd och tid efter förmåga. Är man nybörjare bör man hålla sig till utmärkta leder.

Packa ner extra kläder, matsäck och varm dryck i ryggan och glöm inte karta, säkerhetsutrustning och solskyddskräm. Ett par skidstavar kan vara ett bra komplement. Kontrollera också väderleksrapporten innan ni ger er av, vädret kan växla snabbt på fjället.

Vill ni följa med på guidad tur kan jag tipsa om Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet som anordnar dagsturer och längre vandringar.

Pimpelfiska

Ett hål, en pilk och något varmt att sitta på. Sedan är det bara att sätta igång och rycka. Jag älskar att fiska och att pimpla röding genom ett hål i isen en gnistrande vinterdag är precis lika spännande som att meta abborre från en brygga på sommaren.

Det man behöver är en isborr, ett pimpelspö och förstås isdubbar, det är den viktigaste säkerhetsdetaljen under allt isfiske. Plus sällskap förstås eftersom allt blir så mycket roligare då.

Tänk på att kontrollera isen noga innan ni ger er ut. En is anses säker att gå på när den är minst 10 cm. Och kom ihåg att ta på er tillräckligt med varma kläder, ibland måste man sitta still länge för att locka fram firren.

Issäkerhetsrådet har bra info om hur man bör bete sig på isen och hos Sportfiskarna kan ni få tips om pimpelfiske och isfisketävlingar.

Segla isjakt

Att susa fram i upp till 80 km/h över gnistrande blanka isar är en helt fantastisk upplevelse. Min morbror Göran ägde för ett antal år sedan en isjakt som vi seglade med på Tenhultasjön som han alldeles intill. Det är galet roligt för när vinden tar tag i seglet är accelerationen otrolig och det krävs inte mycket för att det ska bli drag under medarna.

Men att segla isjakt kräver noggranna förberedelser. Man måste vara helt säker på isens tjocklek och så ska man klä sig i ett vindtätt seglarställ och varma underkläder. Glöm för all del inte isdubbar, kastlina, hjälm och flytväst. Sedan är det bara att hissa segel.

Hos Svenska Isseglarsällskapet kan ni hitta bra information om issegling och klubbar.

Fixa pulkarace

Se upp i backen tusen hål i nacken! Kom inte och säg att pulkaåkning inte är kul. Dessutom behövs det inte mycket mer än en backe och något att åka på. Snowracer, stjärtlapp, pulka eller sopsäck – allt funkar.

Roligast är ju om man ordnar pulkarace och tävlar om vem som kommer fortast ner, har snyggast stil eller flyger längst i guppet…

En varning måste dock utfärdas för viss ömhet i baken dagen efter. Jag vet inte hur många blåmärken min beniga rumpa fått utstå genom åren. Att avsluta dagen med att grilla korv eller äta våfflor och dricka varm choklad sätter pricken över i.

Gör en skidfilm

I en riktigt grym skidfilm serveras allt det där man själv önskar att man vågade göra – plus lite till. Men man behöver faktiskt inte vara någon filmexpert eller ens ha någon värstingutrustning för att få till en alldeles egen skidfilm. Det räcker med en enkel handkamera, ett redigeringsprogram i datorn och lite kreativitet. Några tips på vägen:

  • Ingredienser som bör vara med: riktiga hopp, friåkning, lite rails och jibbing. Snygga vurpor tycker jag adderar något extra.
  • Hålla kameran still och försök hitta bra och tydliga vinklar. Ett stativ är bra om man ska filma på långt håll.
  • Öva mycket på att filma så att du lär dig hur kameran fungerar och vad som ser snyggt ut.

Klättra på is

Yxa, stegjärn, hjälm – och en vägg av is. Det är allt som behövs för att ägna sig åt isklättring. Plus mod och en hel del säkerhetsutrustning för det är inte helt ofarligt att klättra uppför stora block av fruset vatten. Jag skulle nog själv inte våga mig på det för isklättring ställer helt andra krav på en än vad vanlig klippklättring gör, men jag tycker det ser häftigt ut.

Det bästa är förstås att klättra med en erfaren guide. Jag vet att det finns ”prova på”-klättring och man kan också gå en längre isklätterkurs under ett par dagar då man får lära sig mer om de vanligaste teknikerna och säkerhetsrutiner.

Mer information kan man bland annat få hos Svenska Klätterförbundet.

Åk på snöskotersafari

På en skotersafari får man uppleva fjället och naturen på ett fartfyllt sätt. Jag tycker det är superkul att köra skoter, särskilt när man får dra på lite. Jodå, jag har gastumme, hehe.

Snöskotersafaris arrangeras på många skidorter och jag kan varmt rekommendera att man bokar in sig på en organiserad tur för att få mesta möjliga upplevelse. På varje skoter kan man vara två personer och har man riktigt små barn kan de åka bakpå i en pulka.

Men tänk på att klä er varmt i flera lager (hjälmar och ibland även overall får man låna på plats) för man kan bli väldigt kall om man kör fort och det är många minusgrader.

 

Trevlig helg!