Wohoo, det är fredag! Fredag och september och fortfarande sommar – det kan knappast bli bättre. Och om inte fredag är den bästa dagen för att äta något gott till middag, så säg!

Därför mina vänner kommer här världens bästa recept på den skånska versionen av klassikern fish & chips:  friterade sillpinnar med pepparrotremoulad med inspiration från Falsterbo. As featured in my första golfkokbok.

Själv tänker jag också peta i mig en och annan kräfta och sedan ta mig an helgen då bokläsning, fikadejter och valvaka väntar. Hur kommer det att gå? Jag är hoppfull!

 

Skånsk Fish & Chips

Ingredienser (för 4 personer):
8 fileade sillar
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
1 l matolja till fritering
salt och peppar

100 g pickles
1 äggula
1 ½ dl matolja
1 citron

riven pepparrot efter smak
½ dl finhackad dill
salt och peppar

blandad sallad och örter efter säsong
kallpressad rapsolja
200 g lättsaltade potatis eller rotfruktschips

Tillagning:

Dra skinnet av sillen och sillen delar sig automatiskt på mitten. Häll upp vetemjöl och ströbröd i varsin bytta, samt vispa ihop ägget med salt och peppar i en tredje.

Dubbelpanera sillen genom att först doppa den i mjöl på båda sidor, därefter i ägg och sist ströbröd.

Värm upp matolja till 160 grader. Lättast är att använda en fritös men en djup kastrull eller gryta går också bra. Använd då en termometer för att få rätt temperatur. Har du ingen termometer kan du annars lägga ner en bit potatis, när potatisen får färg är oljan lagom varm.

Hacka picklesen. Gör en majonnäs genom att vispa äggula med lite citronsaft och därefter hälla ner olja i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden fortsätter att vispa. Blanda ner picklesen och den finhackade dillen och smaka sedan av med riven pepparrot, salt och peppar.

Fritera sillpinnarna i den varma oljan tills de blir gyllenbruna, cirka 5 minuter. Låt rinna av på lite hushållspapper. Servera sedan med remouladen och blanda upp chipsen med valfria örter, sallad och lite kallpressad rapsolja.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art