Pärlor – tidlöst, trendigt och sensuellt

Så här års fylls butikerna med extra glittriga smycken för helgernas många kalas, inte minst av pärlor. Pärlans popularitet har skiftat under åren men i år har pärlor gjort en rejäl comeback och syns i alla möjliga former, från klassiska pärlcollier till statementörhängen med stora sötvattenspärlor. Snyggt och superhett, inte minst att inkorporera i vardagsmodet.

Jag har alltid haft en fascination för pärlor; vissa material talar ju till en och det är spännande att varje pärla är unik. Genom åren har jag både köpt, fått och ärvt pärlsmycken av olika slag.

Mest använder jag mina pärlhalsband och då framför allt till vardags för att klä upp kontorslooken på ett coolt sätt. Klassiskt och rockigt på samma sätt. Till fest gillar jag att ösa på med ett gäng pärlhalsband i olika längder. Jag har bland annat ett riktigt långt pärlhalsband som jag ärvt av mormor och jag gillar tanken på att hon får följa med mig ut när jag bär det.

Klassiska pärlsmycken är inte bara förenade med en lång hantverkstradition utan också nydanande design. Pärlan är smyckesdesignernas och modehusens nya favoritdetalj och den klassiska pärlan har fått nya uttryck med moderna former. När man tänker efter så är det nästan lite ironiskt att en äkta naturlig pärla kommer till av en slump – helt utan människans påverkan. Det är ett sätt för musslan att skydda sig när något främmande, till exempel en parasit, har trängt in under skalet och som irriterar. I musslans mantelvävnad produceras en pärlsubstans som musslan väver lager på lager av för att kapsla in inkräktaren. Så småningom bildas en vacker pärla.

Äkta naturliga havspärlor av hög kvalitet är dock sällsynta och de flesta pärlor på marknaden i dag är odlade. Men även de kan vara ytterst ovanliga och dyra för pärlodling är en tidskrävande process, det kan ta flera år innan en pärla av någorlunda storlek blivit till.

Lite kul trivia är att vår egen Carl von Linné faktiskt var en av pionjärerna inom pärlodling. Redan på 1700-talet lyckades han odla runda pärlor i den svenska sötvattenmusslan. Men det dröjde till början av 1900-talet innan det stora genombrottet kom då flera japaner gemensamt förfinade pärlodlingsmetoden, samma metod som används än idag.

Det finns tre huvudgrupper av odlade pärlor; saltvattenspärla (Akoya), söderhalvspärla (South Sea), och sötvattenspärla. Den övervägande andelen pärlor är vita men de förekommer i en rad olika färger såsom rosa, silver, guld, blå och svart. Särskilt eftertraktad är den japanska pärlan: vit, med perfekt form och en fantastisk lyster.

Du har säkert dina egna favoritsmycken som du använder varje dag, men ligger det ett pärlsmycke i smyckeskrinet så plocka fram det och bär det. Varför inte passa på att uppdatera dig med något nytt som ger din stil det lilla extra? Ett par pärlörhängen eller ett enradigt halsband är så snyggt att bära till ett par jeans och en enkel vit t-shirt, eller till den lilla svarta.  Ett enkelt sätt att förhöja och sätta en personlig touch på en look – tidlöst, trendigt och sensuellt!

Till sist vill jag skicka med er lite tips på hur ni bäst sköter om era äkta pärlor:

  • Pärlor mår bäst av att användas för att behålla sin fina lyster. Låt dem alltså inte ligga kvar i smyckeskrinet!
  • Förvara pärlorna liggande på mjukt underlag, dock inte bomull som har en uttorkande effekt på den fukt som finns naturligt i pärlan.
  • Pärlor är känsliga för stora temperaturskillnader. Undvik att lägga varma pärlor på kalla ytor, eller gå från kallt utomhusväder till värmen framför en öppen spis.
  • Pärlor är också känsliga för kemikalier såsom hårspray, parfym, svett och dylikt. Undvik därför att spraya parfym direkt på pärlorna. Vänta en halvtimme efter att du sprayat på dig parfym innan du sätter på dig pärlorna. Bär heller inte pärlsmycken i duschen.
  • Torka av pärlorna då och då efter användning med en mjuk och lätt fuktad trasa för att få bort hudavlagringar och sminkrester.
  • Låt gärna en juvelerare titta på ditt halsband en gång om året. Om tråden har blivit nött eller om avstånden mellan pärlorna ökat bör halsbandet träs om.

Outfitdetaljer: Kashmirtröja Massimo Dutti // Jeans JC // Skor i leopardmönster Rizzo // Armbandsur Longines // Pärlhalsband privata

Foto: Emma Grann / Studio Femme