Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

”Se på edra skor – andra gör det.”

Back to work med jobbkostymen på. I höst är det inga problem att klä sig både snyggt och personligt, och med de rätta skorna till får man den där sista detaljen som sätter pricken över i.

Skorna ska ju inte bara ta oss från A till B, de kan också lyfta vilken look som helst. Och sköter man om dem möter man inte bara hösten med eleganta kliv, man får också njuta av sina skor i många år framöver.

Det var i den andan jag i helgen besökte min skomakare för att lämna in ett par skor för klackning och sulning. Det känns bra att kunna säga min skomakare. Jag har gått till honom i flera år nu och mina skor blir nästan alltid till och med bättre än nya. Man vill ju slå ett slag för sin lokale skomakare som alltid tar sig an ens skor hur slitna och smutsiga de än är. Varför skäms man alltid lite för att man inte putsat dem bättre?

Jag tycker det är fint att kunna gå till någon som håller koll på ens skor. Ibland känns det till och med som att han bara genom att titta på skorna förstår hur jag själv mår. Har ni tänkt så någon gång?

Jag investerar gärna i kvalitetsskor som jag kan använda i tio, femton år bara jag ser till att sköta om dem. Allt som behövs är lite tid och kärlek. Nu när sommarskorna ställts undan brukar jag försöka passa på att se över alla, göra rent och putsa upp dem, och lämna de som behöver mer omvårdnad till skomakaren. Det finns något terapeutiskt i att ägna en timme eller två åt skovård, förutom det att de blir så fina efteråt.

Så i dag vill jag ge er mina bästa tips på hur ni tar hand era skor. Och välj produkter med omsorg, det gör jobbet så mycket roligare!

Torka av skorna. Ta för vana att alltid torka av skorna med en fuktig trasa efter användning. Det är viktigt särskilt under höst och vinter då salt och smuts kan förstöra dina skor. Mockaskor borstas lätt med en mockaborste.

Rengör, smörj in och impregnera. Gör rent och smörj in skorna regelbundet med skokräm. Glöm inte lädersulan, om skon har en sådan. Avsluta med en impregnering och se till att alltid impregnera nya skor före den första användningen. Investera i riktigt bra produkter som gör jobbet, då blir det också mycket roligare att faktiskt ta itu med skovården. Jason Markk har en riktigt bra rengöringsskum. Föredrar man lädertvål i fast form så är Ekol en klassiker. Jag kan också rekommendera Saphirs produkter som håller hög klass, från rengöring och skokräm till mockafärg och skopolish. Den här lilla praktiska påstrykaren underlättar skovården, förutom att den är snygg att ha i sin skovårdslåda. Jag gillar även Loakes fina skoputslåda som innehåller hela 15 skovårdsprodukter. Tänk på att även sneakers ska impregneras. Sneakerlab har bra produkter för både rengöring och impregnering och även smarta rengöringsservetter för snabbvård av dina sneakers.

Använd skoblock. Med skoblock bevarar man formen och ökar livslängden på dina skor. Allra bäst är skoblock av obehandlat cederträ som absorberar fukt. Var noga med att skoblocken är anpassade efter skons storlek och form. Sneakers och träningsskor som man svettas i får gärna en otrevlig odör men då kan jag tipsa om de här smarta cederträspånen som absorberar fukt och lukt på ett naturligt sätt.

Sätt på och ta av på rätt sätt. Använd alltid skohorn, hallå! Det gäller också sneakers. Detta skohorn från Abbeyhorn är både greppvänligt och snyggt. Knyt också upp skosnören och lossa spännen/kardborrband ordentligt innan du tar av dig skorna. Trampa inte av dem på hälen för då förstör du bakkappan, utan använd en stövelknekt. Jag har denna i form av en ekoxe från Essem design som fungerar utmärkt.

Låt skorna vila. Byt skor ofta, helst varje dag så håller de sig fräscha längre och får en chans att återhämta sig. Är skorna helt nya bör du använda dem varsamt i början.

Ge skorna utrymme. Förvara dina skor prydligt och luftigt så att de inte nöter mot varandra. Skor som inte används för säsongen förvaras i sina originalkartonger och helst i den tygpåse som ofta följer med vid köpet. På Granit kan man också hitta olika genomskinliga förvaringslådor i olika storlekar.

Besök skomakaren. Lämna in skorna för reparation hos en bra skomakare. Håll skorna levande genom att klacka och sula om dem och laga trasiga sömmar.

Outfitdetaljer: Ullbyxor Arket // Stövletter Mulberry (Afound) // Skinnjacka Massimo Dutti (liknande här) // Sidenscarf Ilse Jacobsen (liknande här)

 

Foto: Sean Lewthwaite