”Travel is the only thing you can buy that makes you richer.”

En av de bästa sakerna med att resa är att köpa något ätbart från de lokala livsmedelsbutikerna med sig hem. Ätbara ”souvenirer” slår det mesta. På Mauritius köpte jag till exempel vanilj och ifrån Frankrike som jag besöker titt som tätt vet jag inte hur många burkar honung, sardiner, senap och kryddpåsar jag släpat hem.

Fast matrelaterade saker har en tendens att just ätas upp, ehh, så jag brukar också försöka köpa med mig någon liten figurin som får bli ett fint blickfång här hemma.

Låt oss ta en titt på lite av det jag kommit hem med från olika platser:

Kinesiske krigaren – är inköpt i Singapore 2014. Jag hittade den i en liten butik i Chinatown, inte långt från People Park’s Food Court som är ett av Singapores många hawker centres, alltså matmarknader, där man kan äta helt makalöst god mat för några tior. Singapore är som en miniatyrversion av hela Asien med en salig blandning av kinesiska, malajiska, indiska traditioner och västerländska traditioner. Kineser utgör över tre fjärdedelar av befolkningen så den kinesiska kulturen är en av de mest framträdande.

Flakongen – införskaffades på en lokal marknad i Peking när jag var där på jobbresa. Tror det var runt 1998. Fatta att glaset är målat från insidan! Helt makalöst hur de gör det och så otroligt detaljrikt. Jag ångrar att jag inte köpte med mig fler sådana här små glasflaskor.

Klockan – kommer också från Peking, samma resa. Jag har faktiskt ingen aning om vad de brukade användas till men söt är den.

Mopsen – kommer från en av mina absoluta favoritstäder Hamburg. Jag tyckte den var så vansinnigt söt där den satt och väntade på mig i en inredningsbutik som låg vägg i vägg med hotellet där jag brukar bo, så det var bara att slå till.

Lövet – Tokyo 1999, min Japanpremiär. Bästa resan ever men alldeles för kort. Vill dit igen! Skulle mycket väl kunna tänka mig att göra som Sandra och hyra en lägenhet där någon månad eller så. Till dess får det lilla porslinslövet påminna mig om denna oerhört fascinerande stad som inte liknar något annat.

Gröna vasen – hittade jag i en liten inredningsbutik i Lund i somras. Den är handgjord av keramik och kommer från svenska Lindform. Det jag tycker är fint med den är kombinationen av japanskt formspråk och skandinavisk minimalism.

Skålen – här är jag lite clueless för denna lilla porslinsskål har hängt med mig i massor med år. Den kan ha köpts i Chinatown i San Francisco 1988 när vi åkte till USA hela familjen, eller så är också den från Peking i slutet av 90-talet. Hursom, införskaffad blev den. Jag var tvungen för hur fin är den inte.

Svarta grodan – Varberg sommaren 2012. En weekend på Varbergs Stadshotell Asia Spa för att bara ta hand om mig själv. Jag kom hem glad, välmasserad – och med denna lilla groda i bagaget.

Gröna grodan – Ännu en groda – ska berätta om mitt grodsamlande i ett annat inlägg – som jag hittade i en inredningsbutik i Palma. Hade som mål att komma hem med en ny skinnjacka men det lyckades jag inte med utan det blev en groda istället. Får åka tillbaka till Palma i vår och slutföra min mission.

Snäckan – mitt senaste fynd. Den bokstavligen snavade jag över på stranden på Mauritius. Tänk att där har bott en snigel inuti en gång i tiden. Naturen är banne mig en häftig formgivare.

Vad brukar ni köpa med er hem från era resor?