Knappt en vecka kvar till midsommar nu. Snälla, kan någon bara stoppa tiden? Maj försvann i ett töcken och nu är mer än halva juni passerad. Man vill ju bara frysa tillvaron just nu. Det har ju varit underbara försommardagar och jag har njutit av både skumpa, somriga snittar och S.O.S.

Alltså, hur gott är det inte med sill! Finns det sill så äter jag sill. Med färskpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök och annat gott till bland det bästa jag vet. Allra mest är jag förtjust i klara sillinläggningar och på midsommar planerar jag att fylla min mage med egen inlagd sill. Jag tänkte också göra en lerpottasill fast i lite mer elegant tappning, ett recept jag har med i en av mina Golfilicious-böcker.  Enkelt att tillaga och väldigt gott!

Allra bäst blir den med färskpotatis och lite rivig, färsk pepparrot. Man kan egentligen använda vilken sorts matjessill man vill, men helst matjessill från Norröna för den är matigare och har lite mer sötma än vanlig matjessill. Blir en fräschare och elegantare tappning av denna klassiska sillrätt. Må det smaka!

Ingredienser (4 personer):

4 ekologiska ägg
2 röda lökar
1 knippe gräslök
200 g smör
4 hela matjessillfiléer, Norröna eller annan matjessill av god kvalitet
6 kokta färskpotatisar
färsk dill
färsk pepparrot

Tillagning:

Koka äggen så pass att gulan är mjuk och nästan rinnande (ej hårdkokt). Finhacka lök och skär gräslök så fint som möjligt. Bryn smöret i en kastrull tills dess att det är gyllene och doftar en aning nötigt. Skär sillfiléerna i fyra bitar. Koka potatisen i saltat vatten och skiva dem sedan i tjocka skivor.

Lägg upp sillen och potatisen på ett fat. Sprid lök och gräslök ovanpå, och slå på rikligt med brynt smör. Dela äggen i halvor och lägg på, avsluta med några dillkvistar och finriven pepparrot.