Hej! Hur mår ni? Hade ni en fin midsommar? Jag hänger i min fåtölj på balkongen med en bok och en släng av post-midsommar-blues. Jag drabbas ibland av den där obestämbara efter-känslan, den som skaver för att allt inte får vara för bra. För mig är det tiden inför en högtid eller en resa eller något man ska fira det som är det allra bästa. Tiden med längtan och förväntan, planerandet och fixandet, stämningen man hoppas få uppleva och människorna att umgås med. Men sen, efteråt, infaller alltid ett visst vemod, en melankoli över att det man sett fram emot så länge var så snabbt över, att det kommer att dröja ett helt år till nästa gång eller att det kanske aldrig mer kommer igen. Det är fint på något sätt, men samtidigt vemodigt.

Att jag känner så här just nu beror nog mycket på situationen med mina föräldrar. Vi hade bestämt att fira tillsammans och jag hade verkligen hoppats att de skulle orka följa med mig på det traditionsenliga midsommarfirandet på Kyrkängen med majstångsresning, folkdans, musik, lekar och fika, men tyvärr gjorde de inte det. De är så dålig båda två och det känns tufft. Jag åkte i alla fall dit själv en stund för det är alltid ett så fint arrangemang och solen sken och jag träffade några bekanta som också var där. Sedan åkte jag över till mamma och pappa och ordnade med midsommarmaten. Jag hade gjort sill och lax, fixat Jansson, gräslök och gräddfil, goda ostar och annat gott. Och så dukade jag fint ute på altanen med ett enormt fång lupiner jag hade plockat, så det blev en fin middag. Mysig i all enkelhet och jag är glad att vi ändå kunde fira midsommarafton tillsammans.

Jag ska snart knäppa på P1. Radio, bästa sommarkänslan. Jag är mycket pepp på årets sommarpratare, många intressanta kulturpersonligheter, entreprenörer och smarta människor som lär en en massa nya saker. Förutom dagens värd, urkraften Sarah Sjöström, här är några jag ser särskilt mycket fram emot:

28 juni Johan Hakelius, chefredaktör, författare (älskar honom i Spanarna, lär vara lika bra här)
29 juni Madeleine Onne, dansare, balettchef (en förebild när jag själv dansade balett som yngre)
30 juni Ann-Helén Laestadius, författare, journalist
1 juli Per Gessle, musiker, sångare, låtskrivare (jag tror det finns en hel del svärta bakom de glada pop-melodierna)
4 juli Richard Tellström, måltidsforskare
10 juli Dagny Carlsson, bloggare (bevisar att det aldrig är för sent)
11 juli William Spetz, skådespelare
17 juli Linnéa Claeson, opinionsbildare (så pepp!)
20 juli Moa Herngren, författare, journalist
21 juli Johan Kuylenstierna, naturgeograf (Sveriges miljömäktigaste person)
24 juli Malin Cederblad, skådespelare (briljant i ”Solsidan” – och dessutom min gamla barnvakt!)
25 juli Jerzy Sarnecki, professor kriminologi
29 juli Lisa Ekdahl, musiker, sångerska
30 juli Fredrik Backman, författare
3 augusti Jonna Bornemark, filosof
5 augusti Sven Melander, skådespelare, journalist
7 augusti Barbro Ehnbom, företagsledare (stark förebild, skulle gärna vara med i hennes nätverk BBB, Barbros Best and Brightest)
10 augusti Magda Gad, journalist (så modig och så viktigt arbete hon gör som krigskorrespondent)
14 augusti Percy Nilsson, affärsman
18 augusti Annakarin Nyberg, internetforskare
19 augusti Ruben Östlund, regissör (kommer nog att vara oerhört bra)