Något sött till kaffet? Syltkakor med säsongens bär!

Sommaren drar sina sista andetag. Med risk för att låta pessimistisk så är det nog de sista riktigt varma dagarna vi har kvar. Bitterljuvt, jag vet. Inte minst då nog många av oss går runt med känslan av att det är mycket vi ”borde ha” hunnit med att göra. Särskilt ett år som detta då saker ser annorlunda ut. Saker är annorlunda.

Den här helgen har jag, i ett försök att sätta skiljetecken i dagarna och få tiden att sakta ner, har jag tillbringat stunder med att utforska omgivningarna med en liten biltur. Köra med fönstret öppet och känna den ännu ljumma vinden i håret. Det kändes så härligt att bara njuta av bilfärden utan någon planering om vart den skulle ta mig, något jag medger sällan händer.

Min önskan att hålla kvar vid sommaren ett litet tag till är stark, och jag tänker köra på med shorts så länge det bara går. Samtidigt väntar ju september runt hörnet. Underbara september som är en av mina absoluta favoritmånader.

För att ändå snart sätta punkt för den här sensommarhelgen, varför inte avsluta med något sött? Dessa underbara syltkakor med säsongens blåbär och hallon blir perfekt sega snarare än smuliga. Den hemliga ingrediensen är helt vanlig gräddfil. Ni hinner svänga ihop detta recept på nolltid (ur “Söta saker – småkakor” av Therésia Franklin). Skjuts in i ugnen och sedan njuta med kaffe eller lemonad på en filt.

UGN 175°C, 10–12 MINUTER

CA 50 KAKOR

200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
¾ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
valfri sylt

Blanda samman smör och socker till en fluffig smet. Rör ner gräddfilen och därefter mjölet. Smeten ska bli ganska lös och kladdig. Rulla smeten till små bollar (det kan underlätta att ta lite kallt vatten på händerna) och placera ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör en liten grop i mitten av varje kaka och fyll med sylt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 minuter.

 

Foto: Sean Lewthwaite