Ibland när jag fastnar i garderoben – där det inte finns någonting att ta på sig – så är bästa sättet att hitta ny inspiration att bläddra igenom sparade nummer av gamla modemagasin eller att scrolla sig genom flödet på Instagram.

Min mamma har alltid varit väldigt välklädd och snygg men när jag var liten avskydde jag allt som hade med obekväma kläder att göra. Visst tyckte jag om fina kläder men huvudsaken var att det gick att leka och springa i kläderna. Det var först efter millennieskiftet, när jag förstod hur mycket man kan påverka sin omgivning och sig själv genom klädseln, och jag också började bevaka och skriva mer om mode åt olika modemagasin, som det blev en stor del av mitt liv.

Numera är mode ett uttryckssätt och en möjlighet att utmana min egen kreativitet genom att leka med oväntade former och texturer. Så man kan väl säga att min stil har förändrats drastiskt, även om funktion och bekvämlighet fortfarande står högt i kurs och jag är en minimalist i hjärtat.

Att vara modemedveten i dag handlar om att vara medveten om sina val och konsumera långsiktigt och utvalt. Göra ”shoppingrundor” i den egna garderoben. Men mode ska fortfarande vara precis lika roligt som det alltid har varit och ibland måste man helt enkelt inspireras av andra.

Det går inte att blunda för att Instagram är platsen för att upptäcka morgondagens profiler. Den lite slitna klyschan ”en bild säger mer än 1 000 ord” har aldrig varit mer aktuell. Scrolla genom flödet och du matas med vassa looker, snygga hårsvall, självsäkra uppsyner – och en hel del rynkor, ska tilläggas, vilket jag som närmar mig de 50 tycker är fantastiskt.

För om sociala medier, catwalks och kampanjer tidigare nästan uteslutande dominerats av en yngre publik har vi i det äldre gardet börjat ta allt större plats. Det är så inspirerande att se äldre kvinnor med olika bakgrunder som visar upp sina outfits och inte räds att dölja sina kråksparkar och gråa hår.

Här är några av Instagram-profilerna jag inspireras av just nu!

@greceghanem

Montréalbaserade Grece Ghanem är en av de starkest lysande Instagramstjärnorna i det äldre gardet. Gillar hennes originella och självsäkra stil stenhårt. Hur gammal hon är? 55 år!

@justinesoranzo

Fransk stil när den är som bäst. Justine Soranzo är precis så nonchalant cool och chic som man önskar att man själv vore.

@iconaccidental

Not so accidental any longer. Lyn Slater har ända sedan hon lanserade sin plattform samlat anhängare i hundratusentals där många fans intressant nog inte ens är hälften så gamla.

@linneklund

Svenska Linn Eklund är totalt respektlös mot oskrivna moderegler. Det är så befriande att se och även om jag själv inte är lika modig i mina outfits blir jag alltid inspirerad.

@krystal_bick

New Yorkern Krystal Bick har ett fantastiskt bildspråk – och stil. Det är feminint och lite old school-känsla och så snyggt.

@fashiioncarpet

När jag vill få inspiration till en uppdaterad vardagslook går jag alltid in på tyska fashionistan Nina Schwichtenbergs Instagram. En drottning av basplagg, benvitt och beige.