Stockholm, Stockholm, stad i världen, Stockholm, Stockholm, världens stad.

Hej guys!

Häromdagen när jag delade en promenad hem med en vän så hörde vi Pugh Rogefeldts gamla slagdänga från 1981 strömma ut från ett öppet fönster. Jag kom då att tänka på det här med musikminnen, och hur vi kopplar vissa låtar till en specifik plats, händelse eller känsla. Hur vi när vi hör en specifik låt på en gång teleporteras tillbaka i tiden och vi fortfarande kan minnas hur vi kände, vad vi gjorde och vem vi träffade vi exakt det tillfället.

Det är så spännande hur musik kan väcka gamla minnen till liv.Jag läste någonstans att musik är som ett fordon som förflyttar oss till våra känslors centrum på en millisekund. Hörseln är verkligen ett fantastiskt sinne, precis som luktsinnet som också har den där kraften att föra oss tillbaka till det förflutna.

När jag hörde Pughs klassiska hit slog det mig också hur många fina låtar det skrivits om Stockholm, och hur mina musikminnen skapats till några av dem. Inte just till Pughs, även om den alltid gör mig glad – fast det blir man ju av alla låtar som handlar om Stockholm. Däremot till en rad andra låtar som etsat sig fast genom min uppväxt, särskilt tonåren – jag är ju en obotlig lokalpatriot, och extra mycket så här på sommaren. Det är som att jag påminns om att, hey, jag bor faktiskt i den här fantastiska staden!

Det är låtar som Orups mäktiga popschlagerklassiker ”Djursholm till Danvikstull” – en sen sommarkväll vid vattnet med min dåvarande kille – Mauro Scoccos ”Hem till Stockholm” – i bilen på väg hem från Jönköping när jag kör längs med Vättern till en magisk solnedgång – och förstås Lasse Berghagens fina ”Stockholm i mitt hjärta” som vi hör eka över stan varje tisdag från Allsång på Skansen.

Jag blev lite nyfiken på vilka Stockholmslåtar som mina vänner håller varmt om hjärtat och vilka relationer de har till dem, och ställde helt enkelt frågan till Lina, Caroline och Csilla.

”Det regnar i Stockholm” med Carola Häggkvist

Lina Bielsten, Chefredaktör, Östermalms Saluhall Magasin

När jag var liten så tyckte jag om ”Det regnar i Stockholm” med Carola. Hennes rena, starka röst i en fin ballad gav mig gåshud och gjorde mig samtidigt ledsen på något sätt. Den var och är fortfarande vacker och sorgsen på en och samma gång.

När jag hör den nu så minns jag exakt hur jag kände när jag lyssnade på den som ung flicka, inte ens tio år gammal. Det var ett av mina första album och Carola var nog en av mina första svenska idoler. När jag insåg att jag älskade musik och gjort sedan dess!

 

Stockholm” med Pugh Rogefeldt

Caroline Freudenthal, konstnär

Sommaren 1982 bodde jag i en lånad lägenhet i Stockholm med min dåvarande pojkvän. På dagarna sommarjobbade jag i en trendig skoaffär på Biblioteksgatan och på kvällarna ägnade vi oss åt ett intensivt uteliv på storstadens klubbar och barer. Pugh Rogefeldts ”Stockholm” spelades flitigt både hemma på vinylspelaren och ute på barer och klubbar.

Låten fångade så väl den tidsanda som rådde då vår vackra huvudstad höll på att bli alltmer kosmopolitisk med ny musik, konst, kultur, nöjen och mode. Vi var unga och kära, livet lekte och Stockholm, vår ”stad i världen,” låg öppen.

”Sakta vi går genom stan” med Monica Zetterlund

Csilla Vincefi Nee, frilansande kreativ stylist

Min absoluta sång om Stockholm är Monica Zetterlunds ”Sakta vi går genom stan”. Den kastar mig direkt in i ett hav av känslor om sommar, sol och ljusa nätter som påminner mig om allt som jag älskar med Stockholm. Sången omfamnar både staden, skärgården och människorna i den på ett sätt som känns lika aktuell i dag som 1962 då den skrevs.

Denna stad är ju minst sagt magisk och minnena associerade till denna sång är många. Framförallt tänker jag på alla kvällar på Mariaberget med Stockholm i solnedgång som kuliss och ett gäng vänner som sällskap. Magi i ren form!