Med tanke på rådande läge och restriktioner har många fått sina semesterplaner inställda. Och vi kanske inte kan ut och resa i världen som vi har gjort tidigare utan behöver stanna inom landets gränser inte bara den här sommaren.

Vad ska man då göra när man är ledig och har det bra? Varför inte titta runt knuten och se vad vi har på hemmaplan! För att vidga vyerna bad jag tre fantastiska kvinnor att dela med sig av tipsen till sina sommarstäder.

Emmeli Marmanders Varberg

Grundare av varumärket Shesize som skapar skjortor med perfekt passform.

Saltstänk, klippor och tång (och sannolikt en skvätt regn). Få saker slår västkusten sommartid. Uppvuxen inte långt från Varberg i norra Halland kan jag inte annat än att tipsa om några pärlor i denna sommarstad.

APELVIKEN

Min  absoluta favorit i Varberg är Apelviken, Hallands kanske mest nordliga surfspot. Fullt med surfare under vindpinade dagar och sol- och baddyrkare när det är lite lugnare vatten. Man kan bada både vid den långa stranden men även cykla ner till den mindre stranden Kåsa vid kurorten. Vi har lite äldre barn så det är allra helst där vi hänger. Kusthotellet är också trevligt att äta och ta en drink. Det är trevligt att cykla längst Apelvikens stand och göra stopp vid Brittas strandveranda för supergoda pizzor och härlig miljö. Efter en hel dags sol och bad är även Johns Place att rekommendera med en fantastisk à la carte-meny. För lättare mat och goda drinkar hittar man skö häng på Surfeers och Olles. För de med mindre barn så är Solviken och Nisses toppen, och det finns även en pool på Apelvikens camping.

FÄSTNINGSTERRASSEN

Fästningsterassen erbjuder bra mat om man vill sitta i en härlig miljö invid Varbergs fästning. Det brukar även finnas en del food trucks nere i hamnen som är perfekt att besöka om man är och badar på Fästningsbadet med sitt stora soldäck, grymma badbrygga och hopptorn. Barnen älskar det och även jag!

ÅKULLA BOKSKOGAR

Vill man ha något utmanande och trevligt att göra kan man ta sig till Åkulla bokskogar inåt landet. Det är ett stort naturområde med sjöar, tolv naturreservat och fina vandringsleder. Häromhelgen gick vi Hiaklitten, visserligen i spöregn men så vackert så det kommer att bli en ny tur när solen skiner i sommar.

KALLBADHUSET

Det vackra Varbergs kallbadhus på sina pålar i vattnet längst strandpromenaden är en upplevelse om man gillar nakenbad direkt i havet, eller vill ta det lugnt och återhämta sig. Utsikten från bastun med panorama över havet via de stora glasfönstren är fantastisk. Efteråt kan man ta en promenad runt Varbergs fästning och äta glass i hamnen – så mysigt!

FGL och HEDE OUTLET

Det finns många mysiga butiker inne i stan och även gallerian som har ett bra utbud. Besöker ni Varberg på en onsdag eller lördag är det trevligt att besöka torget med sin klassiska torghandel. På väg ut ur stan ligger FGL Store, som är en supermysig modebutik, och om man tar sig mot Kungsbacka hittar man Hede outlet som har ett stort och bra utbud av kända varumärken.

Foton: Natalie Greppi // Owe Olsson

AnnKathrin Lundqvists Luleå

Designer, grundare av Akenberg (tillsammans med mig), samt driver den egna designstudion Arctic Trend.

Vind, sol och en fin skärgård. Få platser har så mycket sol som Luleå sommartid; jag måste nog säga att hela kusten i Norrbotten är fullmatad med soltimmar under årets ljusaste period. Uppvuxen några mil upp efter Luleälven inte långt från Luleå så har älven och skärgården alltid varit en stor favorit. Här hittar man några av mina sommarpärlor.

KLUNTARNA

En favoritö i Luleå skärgård. Det är enkelt att ta sig till ön, antingen åker man hit med en av turbåtarna eller med egen båt. Här kan man uppleva de flesta av skärgårdens olika naturtyper på en och samma ö: granskog, tallhed, hällmarker och klapperstenfält. Jag och familjen brukar hyra en stuga i Storviken.  Det är underbart att avsluta dagen med en härlig bastu i badviken, Kråkskäret. På Kluntarna ska man inte missa att se de gamla labyrinterna som sannolikt är från 1300- eller 1400-talet. Spana också in den gamla hamnen, Kluntgubben (Victoriaklippan) och Albården med frodig växlighet och olika ormbunksarter.

NIPORNA OCH TJUVHOLMSSUNDET

Luleå har många fina badstränder. Mina favoriter är Niporna, en brant sandsluttning invid Gäddviksströmmen där vattnet snabbt blir djupt, och Tjuvholmssundet mellan Sandön och Hamnholmen med sin finkorniga sand som passar för barnfamiljer. Vi älskar att hänga här senare på kvällen när det är relativt folktomt, göra upp eld på stranden, grilla och ta ett dopp i älven i midnattssolen.

BRÄNDÖSKÄR

En härlig ö som ligger lite längre bort än Kluntarna men ändå är lätt att ta sig till, antingen med turbåt eller egen. Brändöskär var tidigare skärgårdens största fiskeläge och redan vid inseglingen möter konstnären Erik Marklunds Kristus-staty på Hällgrundet. Vi brukar hyra en av de mysiga små fiskestugorna som ligger på ön. Det karga landskapet och klipporna där man på flera ställen kan se hur inlandsisen har slipat berget gör något extra med skaparlusten. Även så med aptiten! Här har vi smaskat på nyfångad fisk från de lokala fiskarna som vi lagat till över öppen eld, badat bastu och simmat i havet. Perfekt för en mini-hemester med familjen, bara att boka en stuga online, packa ryggsäckarna, ritblocket och några familjespel. Det kan inte bli enklare och bättre!

BÄLINGEBERGET

Norrbotten har många vackra utsiktsplatser. En av dem är Bälingeberget strax utanför centrala Luleå där jag praktiskt taget är uppvuxen, så är det fortfarande en favorit. Här finns gott om stigar att vandra på och rastplatser med eldstäder. När man står på toppen av berget har man en fin utsikt över landskapet och kan verkligen känna naturens kraft.

ÄT

Luleå vore inget utan sina utmärkta restauranger. Några av mina favoriter inne i stan är CG, Bistro Norrland och Hemmagastronomi. De två sistnämnda har fina uteserveringar där det är så mysigt att sitta och äta en bit mat. Dessutom har Norra hamn på sommarkvällarna Luleås vackraste ljus.

Ida Bossons Sigtuna

Doften av kaprifol och ljudet av den frenetiskt sjungande näktergalen är Sigtuna och hemma för mig. Jag kan inte få nog av att promenera runt i Sigtuna och titta in i vackra trädgårdar, sitta vid vattnet, smita in i en smal gränd eller bara strosa längs Stora Gatan. Även om jag har bott här större delen av mitt liv finns det alltid något nytt att utforska. Har man vägarna förbi i sommar vill jag tipsa om de här favoriterna.

BAHRMANS BOD – NYTT OCH NÖTT

Letar du efter en present eller något lantligt till hemmet rekommenderar jag varmt Bahramans Bod – Nytt och Nött. Här kan du hitta allt från trädgårdsmöbler, plädar och porslin till souvenirer. Boden ägs av Ansi, som även arbetar som guide. Hon vet allt om Sigtunas 1000-åriga historia. Fråga henne gärna och hälsa från mig!

TANT BRUN OCH RC

Vill du uppleva pittoreskt kafémiljö är Tant Brun ett måste. Mina personliga favorit är blåbärspajen med vaniljsås, och Sigtunamunken som enligt mig är den godaste munken i hela världen. För mer modernt och inspirerat från Frankrike har vi RC. Här kan du välja bland oändligt många praliner, eleganta bakelser och egentillverkad ekologisk glass.

SIGTUNASTIFTELSEN

Det finns mycket fin arkitektur i Sigtuna men denna byggnad från 1917 och dess plats är min favorit. Byggnadens grundare, Manfred Björkquist, ville med en blandning av italiensk klostermiljö och svensk borg skapa en kreativ miljö för tankar och idéer. Gå upp för den långa trappan som leder till en borggårdliknande trädgård. Härifrån har du Sigtunas i särklass vackraste utsikt. Det går även att äta en bit mat, ta ett glas vin, lyssna på levande musik och bo över. Ett bra tips är att gå in på Sigtunastiftelsen kalendarium och se vad som är aktuellt.

INGEGÄRDSLEDEN

Mellan Rosersbergs slott och Sigtuna finns den fjärde etappen av Ingegärdsleden. En otroligt vacker led som går genom hagar, gläntor, djupt in i skogen och längs Mälarens strand. Tips! Avsätt en halv dag, tag med en ordentlig matsäck och avsluta med spa på Sigtunahöjden.

ÄT

Fredagar och lördagar kl. 12 öppnas dörrarna på 32 rum och kök. Här serveras fantastiskt god lunch med utsikt över hamnen. Det går att spela boule och lyssna på härlig musik. Ett riktigt härligt mingelställe där lunch lätt övergår till middag. Är du i Sigtuna på en vardagkväll är mitt middagstips Båthuset Krog & Bar. En restaurang på vattnet helt enkelt. Båten är populär och du behöver boka bord. Sitter man ute får man även se solnedgången från första parkett.

Foto Linus Hallgren Destination Sigtuna / Sigtunastiftelsen