Snart är det internationella kvinnodagen och om det är någonting jag inspireras av så är det målmedvetna kvinnor som vågar gå sin egen väg. Kvinnor som drivs av passion och tar sig till toppen av egen kraft. Kvinnor som gör skillnad.  För mig fungerar de som en motivator för att sätta upp och nå produktiva mål. De är förebilder med erfarenheter som jag kan lära mig av för att utvecklas och nå större framgång själv.

När jag för en tid sedan hörde talas om hudvårdsmärket Under your skin blev jag nyfiken på grundaren Christina Hahn. Hon har nått stor framgång inom rekryteringsbranschen, där hon grundat och byggt flera mycket lönsamma bolag och drivit förändringsarbete i en ganska traditionell bransch. Men så kom en vändpunkt i hennes liv som förändrade allt.

– Min dotter Lovisa fick för några år sedan hormonrubbningar och blev ordinerad att äta östrogen. Men vi bestämde oss för att söka andra alternativ och gå till botten med orsaken. Så vi åkte till en holistisk retreat i norra Indien för vi ville testa på naturlig väg först. Efter tre veckor med endast naturliga kroppsoljor på hud och hår var balansen i kroppen helt återställd, berättar Christina när jag träffar henne på kontorshotellet No. 18 i Stockholm, på genomresa från hemstaden Göteborg till ett kundmöte i Östersund.

Den omvälvande Indienresan fick Christina att fundera. Vad är det egentligen vi smörjer in oss med? Hur kan det komma sig att även om starka kemikalier förbjudits i maten på grund av negativa hälso- och miljöproblem, så får samma kemikalier fortfarande användas i hudvård?

– Jag själv hade inga problem som Lovisas, men jag kände att även jag fick optimal energi under de där veckorna på retreaten. Jag visste inte ens att man kunde må så bra. Men tittar man närmare på vad dagens hudvårdsprodukter innehåller så är det många hormonstörande ämnen. Jag har en holistisk syn på skönhet och tror på att det vi lägger på huden hamnar så småningom under den.

För att visa att det är möjligt att skapa hudvård av hög kvalitet utan onödiga kemikalier lanserade mamma-dotter-duon Under your skin, en serie med sex premiumprodukter för hår och kropp. Produkterna framställs i Sverige med noggrant utvalda naturliga och ekologiska ingredienser, såsom stamceller från tistelextrakt som fungerar lugnande för huden, skyddar hudcellerna från yttre faktorer och stärker hudcellen genom ett väldigt högt koncentrat av Vitamin C och antioxidanter. 

Ni pratar om ”revolution i en flaska”. Vad innebär det?

– Bakgrunden till ”Revolution in a bottle” bottnar i att vi vill göra konsumenterna mer uppmärksamma på innehållet i hudvårdsprodukterna de använder. Få upp ögonen och kritiskt granska det som säljs för dyra pengar. Det finns många produkter på marknaden med tveksamt innehåll, som är superbilliga att producera men som säljs svindyrt under ett känt varumärke. Det är svårt för konsumenten att veta sanningen – vilka gör hälsomässigt- och miljömässigt bra produkter på riktigt? Alla marknadsför ju sina produkter hårt och vem i hela världen ska konsumenten lita på?

Vilka är dina drivkrafter?

Att genomdriva verklig förändring i branschen. Att vi ska växa till ett internationellt hudvårdsmärke med en väsentlig omsättning som får en impact på marknaden. Det är ett jättekaxigt mål. Det är en svintuff bransch och man måste vara uthållig. Samtidigt är marknaden stor och det finns ett stort intresse att göra förändringar. Det märks inte minst på hotellmarknaden som vi jobbar mycket mot. De vill och måste driva förändring när det gäller vissa saker. Där kan det också bli stora volymer så är man bara uthållig har man alla förutsättningar, säger Christina.

En stark entreprenörsanda

Att åstadkomma förändring i en bransch som präglas av traditionella värderingar och arbetssätt är dock inget nytt för Christina. Född och uppvuxen i Jönköping har hon sin bakgrund inom marknad- och försäljning. Hon började sin bana inom bemanning och rekrytering och startade tillsammans med två partners Manpowers första lokalkontor i Sverige. Christina trivdes bra i branschen – och såg utvecklingsmöjligheterna.

Branschen var jättespännande men jag kände någonstans att ”det här kan jag göra bättre själv”. Så jag hoppade av och startade ett konkurrerande företag, C&C Personaluthyrning 1998. Det var ju ganska kaxigt. Vi växte väldigt snabbt och på två år omsatte vi 50 miljoner. Branschen var glödhet. Efter två år var det många av de stora aktörerna som knackade på dörren så då valde jag att sälja bolaget till Poolia.

Under ett par års tid fortsatte hon som regionchef i Poolia, med ansvar för sju lokalkontor med en total omsättning på 450 miljoner kronor. Fast det där med att driva egen verksamhet är något annat. Har man entreprenörsådra drivs man så starkt av att få sin affärsidé att flyga. Många gånger handlar det också om att ta en existerande produkt eller tjänst, utveckla den och göra den ännu bättre för kunden. Tänka större – och annorlunda.

– Så jag startade ett nytt chefsrekryteringsföretag, Vem, tillsammans med en delägare som gick in på 25 procent. Företaget hade en jättefin utveckling och blev gasellföretag 2007 och 2008 i Jönköpings län. Efter 15 år sålde jag för att gå in i något nytt. Jag ville skapa en inspirerande och kreativ mötesplats i fin miljö dit mindre sällskap kunde komma för kick-offer och sådant. Jag hade hela konceptet klart för mig vad jag och letade efter rätt ställe. Jag älskar Bjärehalvön och uppe på åsen med utsikt över hela Båstad hittade jag Carl-Johan Bernadottes gamla Villa Kungsberga som var till salu. Sveriges bästa läge, helt sagolikt vackert fast huset var urfult och nedgånget. Men jag köpte det och totalrenoverade.

Det var en sjukt stor satsning. Men jag visste någonstans att det skulle bli jättebra även om folk runt omkring undrade vad tusan jag höll på med. Att se hus med bra lägen och göra om dem tycker jag är väldigt kul, men att driva hotell var inte min grej upptäckte. Jag tyckte om att bygga konceptet. Men så kom en köpare som sänd från ovan så jag sålde.

Från bemanning till konferensmarknaden till hudvård; varför har just du lyckats så bra? 

– När jag startade mitt första bolag var det på liv och död på något sätt. Jag tog en väldigt stor risk med lån. Hade det inte gått bra hade jag nog betalt av på dem lånen ända tills i dag. Jag hade verkligen en stark överlevnadsdrivkraft och samtidigt en frihetsönskan. Sedan är det väldigt nyttigt när man får känna att det går bra. Man får se resultatet av det man gör, man får ett självförtroende och man ser vilka faktorer som gör att företaget går bra. När vi startade Vem 2002 var det tufft för vi var lite för tidigt ute. Då ställde vi om så att vi fick ett cashflow. Vi byggde ett riktigt fint bolag och tjänade bra med pengar, men vi var samtidigt extremt noga med processen och verkligen levererade det som kunden ville ha. Vi ville inte rucka på våra värderingar. Eftersom vi levererade var kunderna beredda att betala för våra tjänster. Det stora förtroende vi byggde upp på marknaden känner jag mig jättestolt över.

Den här entreprenörsådran i dig, varifrån kommer den?

– Jag hade väldigt tidigt idéer om att starta eget. Jag har en bror som är sex år äldre och en syster som är elva år äldre så jag var något av ett ensambarn – och väldigt pratsam och påhittig. Det var hela tiden många olika projekt som jag testade så jag hade nog entreprenörskapet i mig redan som liten.

Minns du vad ville du bli då?

– Först ville jag bli veterinär. Vi hade hästar och har alltid haft ett stort hästintresse. Sedan ville jag bli ridande polis. Jag sökte till Polishögskolan och kom in men tackade i slutändan nej. Fast det är inget jag ångrar. Jag är väldigt nöjd att jag tackade nej. Så är det ju i livet, det är många tillfälligheter som påverkar var man hamnar.

 

En aktiv fritid

Trots att Christina varken blev veterinär eller ridande polis har hästintresset förblivit intakt. Just nu rider hon inte regelbundet, vilket hon sörjer, men hon drömmer om att ha egna hästar igen i framtiden.

– Annars älskar jag att spela golf. Jag tycker det är så kul! Jag är med i Båstad golfklubb och en dröm är att spela en hel sommar och verkligen satsa för att komma ner till singelhandicap. Till vardags blir det mycket yoga eller funktionell träning, jag har också börjat spela lite tennis och under säsong åker jag gärna skidor utför. Jag tycker också om att se på film och läsa. Just nu ligger Janesh Vaidyas bok ” Ayurveda – traditionell kunskap för en modern livsstil” på nattduksbordet.

Hur intresserad är du av mode?

– Jätte! Jag tycker det är kul med mode och att man kan uttrycka hur man känner genom sina kläder. Det har alltid funnits ett stort modeintresse i vår familj. Min stil har ändrats lite sedan jag jobbade i rekryteringsbranschen. Då var det mycket kostym hela tiden. Jag är fortfarande hyfsat klassisk men nu gillar lite mer avslappnad, cool elegans.

Hur kommer du gå klädd i vår?

– Jag tycker det är coolt med det voluminösa modet som kommer nu. Jag vill ha vida byxor, puffiga ärmar, någon snygg trenchcoat. Det är ett mode som stämmer överens med min personlighet. Hedda Stiernstedt, som vann pris på Elle-galan för årets bäst klädda tidigare i år, sade att hennes klädstil började när hon slutade klä sig för män. Det var så bra sagt, tycker jag. Att man ska klä sig för sin egen skull och det man själv tycker är snyggt och inte vara så ängslig över vad som är inne eller vad andra tycker.

 

Stora visioner

Jag gillar människor med visioner och som vågar tänka stort. Christina sticker inte under stol med att hon och Lovisa har högt ställda mål för sitt hudvårdsmärke.

Om fem år vill vi omsätta 100 miljoner. Det är ett svintufft mål. Vi har varit igång i tre år och det är egentligen först i år som vi räknar med att gå break even. Allt är självfinansierat. Samtidigt har jag ju byggt bolag från noll tidigare och har den erfarenheten. Jag vet hur det är att ha visionen och samtidigt känna tvivel över om det någon gång kommer gå att nå. Men så en dag är man där. Det är klart att man får vara ödmjuk, men har man rätt koncept och får in den stora kunden då går det snabbt. Naturligtvis måste vi tjäna pengar för att gå runt och för att kunna utvecklas. Det tar alltid mycket längre tid än man tror. Samtidigt drivs vi av ett djupare syfte än att bara tjäna pengar.

Du har lyckats med det många drömmer om, att framgångsrikt bygga och driva egna verksamheter. Vad har du mött för svårigheter och motgångar längs vägen och hur har du tacklat dem?

– Jag har varit tvungen att lägga ner bolag, det är en stor motgång. Det har varit oerhört tufft att köra så många uppdrag samtidigt i rekryteringsbranschen samtidigt som jag hade skilt mig och hade stort ansvar för Lovisa. Det har varit motgångar hela tiden men jag tror mycket handlar om vilket synsätt man har. Att inte lyckas utan behöva lägga ner behöver inte bero på att du eller din idé är dålig, det kan vara att tajmingen på marknaden är fel. Nu med Under your skin handlar det om att hålla ihop hela kedjan med logistik, produktion, inköp, produktutveckling och kommunikation. Det är en utmaning men samtidigt spännande. Man lär man sig otroligt mycket och har nytta av all erfarenhet man har med sig – inte minst motgångarna.

Hur är det att arbeta med sin dotter?

– Det fungerar över förväntan. Vi är ganska lika som personer och har en bra kreativ process tillsammans. Vi kompletterar också varandra där jag arbetar mer på ett strategiskt plan och Lovisa är snäppet mer operativ. I början fick vi kämpa lite med den här mamma-dotter-rollen men efter att vi hade rykt ihop några gånger tog vi ett ordentligt snack och bestämde att vi måste kunna skilja på arbete och person. Hon sitter ju också i Stockholm och jag i Göteborg så vi har daglig kontakt för att stämma av med varandra.

Vilka drömmar har du som du vill förverkliga?

– Egna hästar är en! Jag har köpt en liten gård i Torekov vid havet som jag vill jag bygga upp och jag har redan planerat ett litet stall där. Den stora drömmen är att bygga Under your skin och verkligen få fart på företaget. Jag älskar att vara med och påverka och driva utvecklingen åt rätt håll. Det känns så inspirerande. I sommar kommer vi också att göra ytterligare ett släpp med produkter för ansiktet, vilket ska bli väldigt kul!

 

Christina Hahns bästa karriärtips

  • Följ din passion. Ska du starta eget måste det vara något du verkligen är passionerat intresserad av. Har du en anställning så gå mer på lust. Lyssna inåt – vad är det du går igång på?
  • Våga ta steget. Fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? Du kommer att klara av svårigheter om du startar i förnuftig skala.
  • Var beredd att gå ner i lön. Man måste våga offra lite. Kan du det och har en idé du tror på så kör.
  • Våga testa olika saker. 70 procent av alla entreprenörer har aldrig varit inne i den branschen de verkar. Det är ofta det som gör att de blir framgångsrika.

 

Foto: Sean Lewthwaite