Med affärssinne, drivkraft, fingertoppskänsla och en stark tro på sig själv har hon gjort sig känd som en av Sveriges unga framgångsrika entreprenörer. Endast 19 år gammal gjorde hon verklighet av det som för många andra förblir en dröm: startade eget företag. För trots att en utbildning på Handelshögskolan väntade sade magkänslan något annat – och Therese Albrechtson lyssnade. Hon valde att satsa på sin affärsidé Bodyguard Säkerhetsprodukter (självförsvarsspray och personlarm) som var ett projekt i Ung Företagsamhet. Det blev starten till en framgångsrik karriär som serieentreprenör.
Nu är hon aktuell med boken ”Dålig mamma… eller superkvinna?”, där hon och Maria Otterling intervjuat ett trettiotal av Sveriges mest framgångsrika kvinnor i olika branscher kring karriär och föräldraskap och hur man klarar de orimliga kraven.
Jag fick möjligheten till ett samtal med Therese som i dag ägnar all kraft åt att arbeta med jämställdhetsfrågor och förändringsprocesser.
– Jag brinner för många politiska frågor inte minst jämställdhet och vill nå ut med boken så att vi lyfter de viktiga frågorna kring kvinnor och män, attityder och föräldraskap. Jag skulle inte klara av att arbeta som politiker, det passar inte mig. Däremot vill jag jobba med dessa frågor på mitt sätt genom att föreläsa, delta i debatter och arbeta hands-on i ledningsgrupper. Så det kommer jag att ha full fokus på under våren.
Gillar inte begränsningar
Att medvetet välja att se möjligheter i stället för hinder och inte lyssna till andras förvarningar har varit Therese ledord ända sedan tonåren. På så sätt har hon också förverkligat många av sina idéer, förutom Bodyguard Säkerhetsprodukter som såldes för några år sedan bland annat techbolaget IZwop, som arbetar med digitala visitkort och mobillösningar, ett hälsocenter samt det uppmärksammade utbildningsföretaget Academy of Excellence vars affärsidé är att ge entreprenörer de rätta nycklarna till tillväxt. Även det företaget är nyligen sålt för en okänd summa.
– Jag tror att drivkraften att bli min egen har funnits med mig redan från början. På gymnasiet läste jag Ung Företagsamhet och tyckte att det var superkul för man fick verkligen vara kreativ och jag upplevde att det inte fanns några begränsningar eller rätt eller fel. När jag hade tagit studenten ville jag fortsätta på det spåret, och efter att jag varit på en entreprenörsvecka tillsammans med 300 i min egen ålder slog det mig: Wow, det är det här jag vill göra! Handels finns alltid kvar men mina idéer finns här och nu.
Affärsidén med självförsvarssprayen växte fram under gymnasiekursen. Men efter studenten kände sig Therese lite begränsad av leverantören och kunde inte expandera och utveckla företaget som hon ville, så hon frågade om hon fick köpa loss ensamrätten till sprayerna och det fick hon.
– Fast jag hade inga pengar alls och mina föräldrar kunde inte låna ut. Jag vände mig till både bank och starta eget-centrum men de flesta sa bara ”det går inte”. Men jag försökte se förbi problemen och gick även ut med en öppen fråga i lokaltidningen. Och till slut hade jag fått ihop startsumman från släkt och vänner och företagare i kommunen som ville låna mig pengar.
Berätta vad du arbetar med i dag!
– Jag har fått många uppdrag att arbeta med jämställdhetsfrågor, alltifrån förskolor till näringslivet. Det kan handla om stöttning i ledningsgrupper, att hålla inspirationsföreläsningar och delta i debatter och workshops. Det är jättekul! Det senaste året har jag också jobbat mycket med boken som släpptes i december. Sedan är jag fortfarande delägare i två bolag men jobbar inte operativt i dem. Eftersom jag varit lite sjuk den senaste tiden och insett att jag måste ta hand om mig kände jag att jag ville rensa bort lite. Jag vill kunna fokusera på de här bitarna nu och framför allt hålla mig frisk. De senaste två åren har jag råkat ut för mycket så den tid jag jobbar vill jag göra det jag verkligen tycker är kul och brinner för.
Har du haft någon plan för din karriär?
– I början hade jag det men efter några år då jag drev Bodyguard fick jag bryta den planen på grund av att jag fick små blödningar i huvudet och tvingades sälja bolaget. Alla hårda värden såsom omsättningsmål, resultatmål, säljmål, allt sådant blev oväsentligt. Då var målet bara att bli frisk. Efter det har jag bara låtit lusten styra och göra det jag brinner för. Om jag har glädjen och energin för det jag gör tror jag också att resultatet blir bättre.
Kan du nämna något avgörande tillfälle i ditt liv som tagit dig till den plats där du är i dag?
– Att jag ens blev entreprenör från första början. Och alla människor jag träffar under mina föreläsningar för jag tror att det bidrar till att forma den väg man går på. Det ena leder till det andra. Alla de mötena har varit extremt viktiga och det tror jag är den absolut främsta bidragande orsaken.
Att lära av sina motgångar
Född och uppvuxen i Göteborg bor Therese idag med sin man Micke och deras två barn Isabelle, sex år, och Hugo, snart tre, i en mindre ort mellan Oslo och Trysil. Utanför fönstret ser hon ett mäktigt skogslandskap, berättar hon, och kontrasten mot att vara i Stockholm eller Göteborg kunde knappast vara större. Men det är så hon vill ha det.
– Min man har jobbat med handboll i 12 år och när han fick ett bra kontrakt i Norge bestämde vi oss för att flytta dit. I Samma veva fick vi vårt första barn också så det passade bra. Jag reser ändå så mycket och jobbar mest i Stockholm och Göteborg så då spelar det ingen roll var vi bor. Nu har han fått förnyat kontrakt här så vi blir kvar i alla fall några år till.
Det låter som att du befinner dig på en väldigt bra plats i livet just nu och trivs med tillvaron. Men vad gör du för att motivera dig en ”motig” dag?
– En del dagar känner man bara usch … Men mestadels längtar jag till att börja arbetsdagen så jag känner sällan att det är motigt. Det är också därför jag hela tiden försöker att reflektera så att jag verkligen arbetar med sådant jag tycker är kul. De få dagarna jag ändå känner att det är lite motigt försöker jag att leta upp de delarna i uppgiften jag tycker är roligast och göra dem först, så att jag får upp tempot igen. Och ibland tar jag en kaffe och ringer upp en kompis för att känna att jobbet inte alltid behöver vara prioritet ett. Man vet ofta vilka människor som ger energi och de ska man umgås med.
Vilka lärdomar har du dragit under din karriär?
– Man förändras som människa ju äldre man blir och genom det kommer nog de största lärdomarna. Från att ha varit en ung naiv 19-åring som trodde att hon ägde världen, vilket förstås var bra på ett sätt eftersom jag inte såg några begränsningar, till att idag kunna bromsa och lyssna mer till mig själv. Sedan har jag gått på många nitar längs vägen och varit godtrogen och litat på människor. När det handlar om pengar och affärer kan många förändras. Men jag är inte ledsen för att ha varit med om det för det har också lärt mig mycket.
Framgång har fått en annan innebörd
Therese berättar öppenhjärtigt om både affärsmässiga som privata motgångar. Man får sannerligen säga att hon har råkat ut för sin beskärda del av svårigheter. För ett år sedan drabbades hon av mördarbakterien och under en tid var hennes tillstånd så allvarligt att det var fara för hennes liv. Att i princip ligga för döden gör saker med en, menar hon.
– För många är framgång detsamma som nyckeltal och omsättning, men efter vad jag har gått igenom har jag fått andra värderingar i livet. För mig handlar framgång väldigt mycket om att må bra och vara frisk, att älska det jag gör, att nå ut med de budskap jag har och att det tas emot av mina åhörare. Jag vet hur mycket jag uppskattar att bara få må bra. Sedan vill jag självklart lyckas och prestera i det jag tar mig an, men jag tror att om jag i grunden mår bra kan jag också prestera bättre, säger Therese och berättar att de tunga perioderna i livet stärkt henne både som individ, mamma och företagare.
– En stor kris kom när jag var tvungen att sälja Bodyguard. Livet var på topp, jag hade fått ta emot en massa priser, omsättningen gick framåt och jag kände mig på toppen av världen. Därifrån till att plötsligt ligga i en sjukhussäng med blödningar i huvudet och knappt orka gå fem minuter om dagen, den kontrasten blev så djup. Det var en väldigt tung period. Men så här i efterhand kan jag se att jag har lärt mig så mycket av den, hur man vänder en motgång till en medgång och hur man tar sig ur kriser.
Vad gör du helst en ledig dag?
– Jag tycker det är väldigt mysigt att träffa folk även på fritiden så jag träffar gärna vänner och gör saker ihop med dem. Ofta blir det en kombo med både vänner, barn och familj på samma gång. Sedan gillar jag att resa, jag kopplar av på ett helt annat sätt om jag reser iväg ett tag. Vad gäller träning så borde jag träna mer … Jag är periodare och kan strunta i att träna på två månader för att sedan träna 4–5 dagar i veckan. Jag är en bolltjej och gillar aktiviteter med boll men på grund av fyra knäoperationer kan jag inte längre hålla på med sådana sporter så oftast blir det gymmet. Egentligen tycker jag inte att det är så kul men vet att jag mår mycket bättre av det.
Hur stort är ditt modeintresse?
– Det är ganska stort! Jag har alltid varit väldigt modeintresserad, tyvärr får jag säga för nu är garderoben väldigt full. Sedan jag fick barn har jag varken hunnit eller kunnat shoppa så mycket men det brukar bli en tripp till New York eller någon annan storstad med en kompis emellanåt.
Hur skulle du beskriva din jobbstil?
– Stilren och klassisk. Jag tycker det är snyggt med kostymbyxor och en blus till.
Förutom de utmaningar du har framför dig under våren, har du några andra drömmar som du vill förverkliga?
– Nummer ett är att jag, mina nära och kära får vara friska. Sedan vill jag väldigt gärna nå ut med boken på ett bra sätt så att vi lyfter frågorna kring att det är samma förväntningar på kvinnor och män när det gäller attityder kring föräldraskap och karriär. Jag vill kunna påverka i dessa frågor så att min dotter får samma förutsättningar som min son när hon växer upp. Eftersom det finns ett stort samband mellan förväntningar, krav och budskap på kvinnor jämfört med män och den psykiska ohälsan är stor, så hoppas jag att dessa frågor tas på största allvar. Om vi inte jobbar stenhårt med det kommer kvinnors sjukskrivningar att öka med betydligt mer än de 90 procent som de gjort de senaste åren. Samtidigt ska vi vara tacksamma för att vi bor i detta fantastiska land, där vi är i topp i världen på jämställdhet. Sverige är inte perfekt men vi har det väldigt bra och det ska vi tacka alla de människor som hjälpt till att bygga upp vårt land för. Nu är det vår skyldighet att ta över stafettpinnen och varje dag göra skillnad, lyfta våra utmaningar och göra något åt dem. På så sätt gör vi Sverige och vår värld lite bättre.
Therese tips till hur du vågar satsa på din dröm
- Ta en kalkylerad risk. Vad klarar jag, vad klarar jag inte om det går åt skogen? Du ska inte riskera så mycket att du inte klarar av att förlora det.
- Tänk: Vad är det värsta som kan hända? Mod är inte att inte känna rädslor, utan att göra saker trots rädslorna. Det är inte farligt att testa och misslyckas, men ofta är vi alltför rädda för att ta de här chansningarna.
- Jämför dig inte med någon annan. Alla har sina misstag och motgångar i ryggsäcken men de ser vi oftast inte hos personer vi ser upp till eller avundas. Däremot kan du gärna låta dig inspireras av förebilder.