Bonjour and god morgon mes amis.

Jag planterade ju en stor lavendel på balkongen häromdagen. Att lavendel varit vårens hetaste färg har ni nog knappast missat. Färgen har synts överallt den här säsongen på i princip alla typer av plagg, Själv har jag lite svårt att bära lila, tycker inte riktigt jag passar i det, lavendel däremot får mig alltid på gott humör och väcker längtan efter Frankrike i mig. Vill ni uppleva ett blålila himmelrike så åk till Provence när lavendelfälten står i full blom.

Provence är verkligen en resa för alla sinnen. Intrycken är storslagna. Luften fylls av en aromatisk väldoft. Ett konstant brummande hörs från alla tusentals bin som rotar runt i häckarna. Maten får extra smak av färska lavendelblommor. Och så synen: böljande fält i violetta nyanser så långt ögat når.

Det jag tycker särskilt mycket om i Provence är att naturen alltid är väldigt närvarande och blommor och dofter växlar med årstiden. Lavendeln blommar från slutet av juni till mitten av augusti. Jag har främst besökt de kustnära områdena från Nice bort till Montpellier men vill man uppleva lavendelodlingar i stor skala ska man ta sig till högplatåerna där den trivs i den kalkrika marken. Särskilt dalarna i Alpes-de-Haute-Provence förvandlas till blåa hav sommartid.

Sedan är det alltid underbart att besöka Grasse nordväst om Nice. Grasse har i drygt 200 år varit parfymindustrins centrum och i trakterna finns stora frukt- och blomsterodlingar som förser den franska parfymindustrin med doftessenser. Det är till exempel här hos en av parfymmästarna som Linda utbildade sig. När lavendeln skördats utvinner man lavendelolja genom destillering som sedan används vid tillverkning av parfym, eau-de-cologne, badolja och tvål. Jag vet inte hur mycket lavendeltvål jag släpat hem i mina dar!

Och så har jag fullt med små tygpåsar med torkad lavendel i garderoben och i linneskåpet, eller det är snarare en linnekoffert. Förutom att det luktar gott så håller det malen borta eftersom mal inte gillar doften som utsöndras. Ett annat husmorsknep är att spraya lavendelvatten på tvätten innan ni stryker eller manglar – hur underbart är det inte att krypa ner mellan nymanglade lakan som luktar gott? Ett annat knep som jag faktiskt inte testat ännu är att hälla lavendelblommor i en tom dammsugarpåse, så sprider man väldoft därhemma samtidigt som dammet försvinner.

Lavendel har ju också många antiseptiska egenskaper. Man kan bland annat desinficera småsår och insektsbett, plus att den lindrar migrän, motverkar oro och annat bra. Ibland när jag känner mig stressad brukar jag  tända ett doftljus med lavendel intill sängen innan jag ska sova för att lättare komma till ro. Tycker att det hjälper lite, luktar gott gör det i vilket fall som helst.

Det var dagens lilla lavendelskola! Men ni ska få ett litet bonustips också för har ni inte testat att använda lavendel i matlagningen måste ni absolut göra det. I det provensalska köket använder man både färska och torkade lavendelblommor som krydda. Lavendel tillhör samma växtfamilj som rosmarin, salvia och andra kryddväxter och är till exempel gott till viltkött, lamm och kyckling – eller lavendelskorpor som är en av mina favoriter.

Vi säger väl så – hej!