Detta inlägg innehåller reklamlänkar.
Tid för te.
Det är måndag igen, som det ju blir. Kanske är du redan på jobbet som jag, eller så har du fått en mjukstart på den nya veckan. Oavsett så hoppas jag att du fått något värmande i magen – kanske en kopp gott te?
Te både lugnar sinnet och väcker livsandarna till liv. Även om tillagningssättet varierar efter tradition och smak är njutningen som denna dryck skänker universell. Det finns alltid tid och plats för te, inte minst så här i hösttider.
Det sägs att det var den kinesiske kejsaren Shen Nung som redan på 3000-talet f.Kr. var den som upptäckte teets välgörande egenskaper. Han lät alltid koka sitt dricksvatten då han trodde att detta förde med sig ett långt liv. En dag när han satt och vilade mot ett träd föll ett teblad ner i hans kopp med hett vatten. Det blev världens första kopp te.
Från Kina spred sig teet vidare ut i världen. Under 1600-talet kom det till Europa tack vare handelsmän som tog hem te, tyger och kryddor. Denna nya exotiska och exklusiva dryck bredde snabbt ut sig i societeten och tebjudningar blev populära för de som hade råd. Den svenska tekulturen introducerades i mitten av 1700-talet när det första skeppet från Ostindiska kompaniet angjorde Göteborgs kaj år 1745 med en last på 366 ton te.
Tetraditioner över världen
I dag är te ett både enkelt och trevligt sätt att umgås, och i många länder utvecklats olika tetraditioner. Engelsmännen har sitt afternoon tea med scones, trekantiga snittar och hembakade småkakor. Från början tillkom seden för att stilla den värsta hungern när fina damer träffades på eftermiddagen och det var långt kvar till den sena middagen.
Ryssarna har sin tradition med servering av te ur en sjudande samovar, vilket jag gärna skulle vilja prova. Och japanerna har den omsorgsfullt genomförda teceremonin där man lägger stor vikt vid hur teet serveras och intas. Varje detalj är föreskriven och att behärska de olika momenten i en teceremoni till fullo kan ta många år att lära sig. Teet som serveras är alltid macha, ett grönt pulverte som blandas med hett vatten i en teskål och vispas till skum med en bambuvisp. Jag har haft förmånen att få vara med på en riktig teceremoni när jag besökte Japan för många år sedan och blev inbjuden av en riktig temästare, Madame Otsuka. Fantastiskt och så fascinerande!
Te som hälsodryck
I Sverige är vi kanske främst kända för våra kafferep, men under de senaste decennierna har tedrickandet ökat enormt och intresset fortsätter att växa, inte minst tack vare teets hälsofrämjande egenskaper. Vetenskapliga studier visar att teets unika sammansättning av koffein, eteriska oljor och polyfenoler får oss att må bra på många sätt. Te kan bota allt från förkylningar till reumatism. Det är bra för matsmältningen, blodcirkulationen och tankeverksamheten och anses dessutom kunna förebygga cancer, hjärt- och kärlsjukdomar.
Det är framförallt grönt te, där polyfenolerna fungerar som antioxidanter som rensar bort de skadliga fria radikalerna är särskilt kraftfulla, som lyfts fram för sina positiva hälsoeffekter. Sedan finns det i alla teer fluor som stärker tänder och skelett.
Te har också blivit en ny måltidsdryck, vilket är en spännande trend. Te passar utmärkt som dryck till mat och många stjärnkockar experimenterar också fram nya maträtter där te är smaksättare. Te har helt enkelt blivit det nya vinet. Man kan faktiskt använda sig av samma tillvägagångssätt när man väljer te till maten som när man väljer vin. Ljusa och lätta tesorter påminner om vita viner och mörka och kraftigare tesorter om röda. Särskilt oolongteer passar bra som dryck till mat. Den lite nötiga och runda smaken gör sig bra till rätter med en mildare smak, till exempel vit fisk, dumplings och desserter.
Specialteer och egna blandningar
När jag ska köpa te har jag två butiker i Stockholm jag brukar gå till. På Hornsgatan ligger The Tea Centre of Stockholm, där hängivne Vernon Mauris förser kunder med teer med de mest poetiskt klingande namnen; Gen Mai Cha, Bai Mu Dan, Lapsang souchong. Förutom att handla med teer från hela världen komponerar Vernon också egna blandningar. Den populäraste sorten Söderblandning som ni säkert känner till kom dock till av misstag. När Vernon en dag 1979 höll på att prova nya blandningar råkade han av misstag tappa ingredienserna i en enda röra. Förargad gick han hem och lämnade provningsrummet som det var. Dagen därpå frågade medarbetarna vad det var som doftade så gott och på den vägen är det. Numera är Söderblandning en klassiker som till och med exporteras till Japan.
På Sibyllegatan hittar man en annan av mina favoriter, Sibyllans Kaffe- och Tehandel. Detta är en institution på Östermalm som sålt egna teblandningar, specialteer och kaffe från eget rosteri sedan 1916. Butiken drevs i många generationer av samma familj och interiören i den charmiga lilla butken ser i princip ut som den gjorde för över hundra år sedan.
Jag är noggrann när jag väljer mitt te och betalar gärna lite extra för att få kvalitet. Jag dricker gärna lite rökiga tesorter men också de med lite sötare chokladig smak. Även oolongteer, som är ett halvjäst te mellan svart och grönt, är en favorit liksom att jag gärna dricker kryddigt chai under vintern. Är ni i stan så ta en tur till Sibyllans och botanisera bland sorterna. Här finns en hel värld av smaker att upptäcka.
Så brygger du gott te
Hur man brygger sitt te är till syvende och sist en fråga om personlig smak samt vilka teblad och kärl man använder. Några riktlinjer kan dock vara bra att följa för att ditt te ska bli riktigt gott. Så här brukar jag göra:
- Vattnet ska vara rent och friskt så låt det gärna rinna en stund för att bli av med vatten som stått i rören.
- Koka upp vattnet tills det precis börjar bubbla. Den idealiska vattentemperaturen varierar efter tesort. För svarta och oolongteer bör vattnet nätt och jämnt nå kokpunkten – kokar man vattnet för mycket blir det dävet och teets smak försämras. För att bevara den ömtåligare smaken hos gröna och vita teer bör vattnet få svalna till ungefär 70 grader.
- Under tiden vattnet kokar upp, värm tekannan med lite hett vatten som sedan hälls bort.
- Mängden teblad är en smaksak. En struken tesked per kopp är lämpligt att utgå från plus en sked för kannan. Svaga gröna eller vita teer kan behöva upp till dubbelt så mycket. Bladen behöver plats för att kunna vecklas ut när teet drar så använd inte en för liten brygganordning eller nätkula.
- Häll på det kokande vattnet och låt teet stå. Krossade svarta och gröna teer bör dra cirka 3 minuter, svart te och oolong med hela blad 5-7 minuter. Vitt te behöver 7-15 minuter. Kom ihåg att teet blir beskt om det får dra för länge. Vill du ha starkare te använd istället mer teblad.
- Förvara ditt te svalt och torrt i ogenomskinliga burkar med tättslutande lock. Metallburkar är utmärkta att ha te i.
Liten teguide
Te kommer från tebusken Camellia sinensis som växer i varmt klimat med sol och riklig fuktighet. Det plockas för hand när de nya skotten bryter fram. De översta bladen på busken blir te av högsta kvalitet. Blad som sitter längre ned går till produktion av enklare teer.
Alla tesorter är från början gröna blad som får torka. Det är beredningen efteråt som avgör vad det blir för sort. Teer kan också smaksättas, till exempel chai, som är ett kryddigt indiskt te med kardemumma, ingefära och hela nejlikor. Andra exempel är Earl Grey, svart te smaksatt med bergamottolja och Lapsang Souchong, te med rök- och tjärsmak.
Svart te: Fulljästa teblad. Den vanligaste tesorten i västvärlden.
Grönt te: Ojästa teblad. Vid tillverkningen ångas färska teblad och lämnas att torka som hela blad eller rullade i mindre pellets till gunpowder te. Grönt te har en mildare smak och ljusare färg än svart te.
Vitt te: En kinesisk specialitet där man endast plockar de outslagna knopparna på bladen då de fortfarande är täckta av ett vitt lager dun. Är egentligen ett ”grönt” te, dvs. ojästa teblad. Vitt te produceras i mindre kvantiteter än övriga sorter och är därför ofta dyrare än annat te producerat från samma planta.
Oolong: Ett halvjäst te, mellan svart och grönt, som brukar vara populärt bland tekännare. Finns i olika oxideringsgrad från lättjästa till nästan lika kraftiga som svarta teer. De flesta oolongteer kommer från Kina eller Taiwan. Oolong betyder svart drake på kinesiska.
Rött te: Rooibos kallas även rött te men är inget te i egentlig bemärkelse. Rooibos kommer från en buske som bara växer i Sydafrika och man använder sig av hela busken, inte bara bladen. Rött te är helt fritt från koffein.
Örtte: Görs på torkade örter eller blommor och är lugnande och kramplösande.
Outfitdetaljer: Klänning Cos Stores (liknande här) // Skor Rizzo (liknande här) // Halsband Pilgrim Jewellery (liknande här) // Armband Loren Stewart (liknande här)
Foto: Sean Lewthwaite