En av de bästa känslorna i världen måste ändå vara ett bubblande skratt. Ni vet ett sådant där spontant skratt som liksom fortplantar sig genom kroppen och aldrig vill ta slut.

Tyvärr är skrattet något av en bristvara i dag. I genomsnitt skrattar vi bara sex minuter per dag, att jämföra med på 50-talet då vi lär ha skrattat arton minuter om dagen. Barn skrattar dessutom mycket mer än vuxna. Man kan undra varför, skrattet föds vi ju med. Jag kan fortfarande minnas en massa galna upptåg vi grannbarn gjorde tillsammans och skrattade åt så att vi kiknade – och hur bra det kändes. Men någonstans på vägen när vi växer upp och ska prestera så blir allvarliga. Jag tror att mycket beror på hävdvunna konventioner. Vi skolas in i en intellektuell process där det bestäms utifrån vad vi ska skratta åt. Som vuxen blir man helt enkelt lite, jag skulle inte säga kräsen men svårflörtad att få att skratta och vi skulle må bra av det mer omedelbara spontana skrattandet.

Inte minst har vårt förändrade sätt att arbeta och umgås medfört att vi skrattar allt mer sällan. Vi spenderar så oerhört mycket tid ensamma framför skärmen där vi utestänger den fysiska omvärlden. Men det är ju i det mellanmänskliga mötet med någon annan som skrattet vanligtvis uppstår. Då blir det än viktigare att man kan skratta tillsammans med någon i det verkliga livet. Ett skratt är ju en öppning, en inbjudan till kommunikation och det är en häftig dimension. Skratt kan samla människor och förändra stämningen i ett rum på ett ögonblick. Det har ni garanterat upplevt själva någon gång, hur någon börjar fnissa och snart nog står alla där och asgarvar!

Jag önskar absolut att jag skulle skratta mer, inte bara för att jag vet hur jäkla bra jag mår av det, jag är också övertygad om att man dessutom presterar bättre om man skrattar mer. Vetenskapliga studier har visat att skratt har flera positiva effekter på oss, både fysiskt, psykiskt och socialt. Inte nog med att vi får livskvalitet i stunden, skrattet är ett av de allra bästa sätten för att förlänga livet eftersom både andnings-, hjärt- och blodkärlsfunktionerna förbättras och immunförsvaret stärks.

Skrattet stärker dessutom självförtroendet, ökar vår kreativitet och förmåga att lösa problem, samtidigt som oro och nervositet minskar tack vare alla endorfiner som sätter igång i kroppen och som ger en känsla av välbefinnande. Att människor dessutom ser dig som mer attraktiv när du skrattar mycket och visar din livsglädje är väl grädde på moset. Så nu vet ni vad ni ska göra den här helgen!

Tio skäl till varför du ska skratta mer:

1. Ditt immunförsvar stärks.
2. Du förbättrar lungkapaciteten och ökar syreupptagningsförmågan.
3. Ditt blodtryck sänks.
4. Det löser spänningar och dämpar stress, oro och nervositet.
5. Du blir mer kreativ och löser problem bättre.
6. Du får en naturlig smärtlindring; skrattet resulterar i en frisättning av endorfiner som dämpar smärta och ger en känsla av välbefinnande.
7. Du får ny energi.
8. Din sociala förmåga ökar och det minskar konflikter.
9. Du blir mer attraktiv.
10. Du får en vältränad mage.

Källa: University College of London

Tröja Cos Stores // Vaxade jeans Massimo Dutti // Väska Ceannis // Loafers Massimo Dutti