God morgon. Jag hoppas att ni har haft en skön midsommarhelg! Själv tog jag det väldigt lugnt. Midsommar är ju en favorithögtid men egentligen har jag inga måsten förutom sill – att det kan vara så jäkla gott – och sällskap. Fast det får förstås gärna inkludera dans runt stången, 5-kamp och egengjord blomsterkrans också. I år iddes jag inte ge mig ut att plocka blomster till någon krans eftersom det var så ruggigt väder men jag kände mig fin ändå i en vit stickad tröja, klassiska blåjeans och fina band i håret.

Jag, min mamma och grannen Arne myste tillsammans. Först var vi vid Kyrkängen där det var folkdans och festligheter. Vi hade fika med och det var faktiskt riktigt fint väder förutom en kort skur som snabbt drog förbi. Sedan for vi hem och slappade på altanen och drack rosa bubbel innan jag började med maten. Det blev två sorters sill, gravad lax med hovmästarsås, färskpotatis med dill (ett måste), löjrom med gräddfil och rödlök, gott knäcke med ost samt jordgubbar och grädde till efterrätt. Både mamma och Arne (och även jag ska tillstås) var rätt trötta så det blev tidig hemgång. En lugn och härlig midsommarafton fick vi. Annars har jag mest jobbat, fikat och promenerat i helgen.

Men nu är det måndag och tipstajm.

Så här års går man ju mest i klänningar, linnen och t-shirts utan krage. Jag gillar att slänga på mig en kavaj över axlarna om jag vill känna mig mer klädd, men kragen vilar ju mot nacken där man blir svettig plus att man är insmord med solkräm och det sätter ofta en ful smutsrad på insidan av kragen. Vad göra? Sätt fast ett trosskydd på insidan av kavajen! Ett litet life hack som gör livet lite enklare, eller i alla fall håller kavajen i gott skick.

Ska ni till södra Frankrike i sommar? Missa för all del inte lavendelvägen, Route de lavande. Underbart att vandra, cykla eller åka bil längs de franska småvägarna när de oändliga lavendelfälten blommar. Odlingarna är främst koncentrerade i Haute-Provence norr om Avignon, på högplatån runt Sault, vid foten av Mont Ventoux, och runt Apt och Gordes i Luberondalen. Det är en road trip där det är nästintill omöjligt att inte få med sig minnesvärda bilder hem. Passa på att stanna till hos lavendelodlare och destillerier och köp med väldoftande lavendelprodukter. Många byar ordnar festivaler till lavendelns ära och i Coustellet finns också ett lavendelmuseum att besöka. Mer information hittar ni här, här och här.

I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. SVT Play deltar i firandet genom att sända Ingmar Bergman-filmer hela sommaren, en ny långfilm varje vecka. Från ”Sommaren med Monika” och ”Smultronstället” till ”Det sjunde inseglet” och ”Viskningar och rop” som avslutar filmsommaren den 7 september. Den 14 juli, Bergmans födelsedag, sänder SVT även från hans hem Hammars på Fårö. Bland annat kommer skådespelaren Kim Cattrall (”Sex and the City”-Samantha”) att berätta om varför ett besök i Bergmans hem stod överst på hennes önskelista när hon besökte Sverige.
Pic source

Flädersaft är väl ändå den godaste smaken på saft? Passa på nu innan flädern blommar ut att göra er egen saft för det är så mycket godare än köpesaft. Här får ni receptet på min faster Anns flädersaft.

Nu på onsdag har ”Ocean’s 8” premiär på biograferna. Jag gillade de tidigare Ocean’s-filmerna som med smart handling och schysst cast – George Clooney, hallå? – gav filmunderhållning med stort F. Jag har därför stora förhoppningar på denna fristående fortsättning. Med bland andra Sandra Bullock, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna  och min absoluta favoritskådespelare Cate Blanchett i rollerna kan det ju bara bli jättebra, eller?