Hej!

Nu dag, nya smaker. Egentligen är jag en salladsmänniska, älskar alla sorters gröna blad och särskilt ruccola, men har jag börjat snöa in på tomater. Det började i Antibes för en månad sedan, när söta solmogna tomater i alla möjliga varianter hamnade i min mun. Tomaterna smakar liksom bättre här.

Men nu, hörrni, nu har tomatsäsongen kommit hit! Skördetider innebär helt andra grejer och det gäller att frossa så mycket man kan av alla fina goda tomater. Gudars vad gott. På vintrarna får man ju harva runt med dessa plastiga stenhårda tomater, totalt befriade från doft och smak. De är ju de enda man kommer över men att äta färska tomater på vintern vägrar jag. I stället köper jag burktomater och det kan jag lova, att en riktigt fin burktomat smakar så mycket bättre än de där växthusdrivna missfostren.

Men nu när sensommargodiset kommit är det så gott att äta saftiga, sötsyrliga tomater – och doftar de mycket tomat, då smakar de också mycket tomat. Så är det ju med alla grönsaker, frukt och bär, får de bara mogna i sin egen takt och inte stressas fram då händer det grejer. Plommon, biff, körsbär, pärl, Romantica, stora räfflade, små gröna, avlånga San Marzano, piccolini, oxhjärta, ge mig allt!

Allra mest gillar jag tillagade tomater, som att lägga dem på grillen eller ugnsbaka dem för då kommer smaken fram ännu mer. Så här brukar jag göra:

Halvera tomater av valfri sort, på med lite flingsalt, olivolja och valfria örter (jag gillar mest timjan och rosmarin). In i ugnen på 100 grader och baka tills de blivit ungefär halva storleken, tar kanske två timmar för stora tomater och en timme för små. Vansinnigt gott särskilt ihop med mozzarella och nymalen svartpeppar! Håller ungefär två veckor i kylen sedan.