Hej onsdag! Kan vi komma överens om att det japanska köket är världens bästa? Asiatisk mat generellt är ju oerhört fräsch med många variationer av smaker – sött och surt, milt och starkt. Japansk mat i synnerhet tycker jag bjuder på de mesta smaksensationerna. Pasta, pizza och potatis har jag aldrig förstått mig på, gyoza, yakitori, sashimi och sushi däremot ger mig helt rätt magkänsla (haha, I know …).

När jag var i München över helgen åt jag middag på Koi. Denna moderna japanska izakaya restaurang är ett diskret inneställe och maten var verkligen supergod och fräsch. Så, influerad som jag blivit har dagens mattips följaktligen japanska influenser, nämligen tonfisktataki med tapiokapärlor.

Tataki är alltså själva tillagningssättet där man steker något hastigt så att köttet bara tillagas på ytan och kärnan är rå. Tapiokapärlor, eller falsk kaviar som jag också har sett att de kallas, är små kulor av ett stärkelserikt ämne som används i en del asiatisk matlagning.  De smakar inget i sig utan det är konsistensen man vill åt. De kan vara lite knepigt att hitta men finns i en del asiatiska mataffärer.

Rätten provlagades till min och Peters andra golfkokbok och blev så bra att det fick komma med. Den är tänkt att ätas som en liten havstapas (receptet är beräknat för fyra personer) men vill man äta den som en hel måltid är det bara att räkna om måtten. Tänk på att tapiokan till tonfisktatakin behöver få stå och dra, gärna i 12 timmar och alltså måste förberedas i förväg. Hoppas att ni gillar det!

Ingredienser:
2 msk sesamfrön
200 g tonfisk
matolja
salt
2 dl soja
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk saft från riven ingefära
1 lime, saft
tapiokapärlor
4 remsor rättika
4 remsor morot
4 remsor gurka
korianderblad, till garnering

Tillagning:
Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna, utan att de bränns vid.
Skär tonfisken i fyra lika stora bitar, gnid in med olja och salta. Halstra tonfisken med gasbrännare runt om till den har fått färg. Den ska vara helt rå inuti.
Häll upp sojan i en skål. Hacka chili och vitlök och lägg i. Riv ingefäran, pressa ur saften och tillsätt den. Pressa i limesaften. Blanda väl och låt dra i 1 timme innan du silar av.
Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt tapiokan, låt sjuda i 20 minuter. Häll av i en finmaskig sil och spola med kallt vatten för att tillagningen ska avstanna och överbliven stärkelse försvinna.
Tag 4 msk av sojan och blanda med tapiokapärlorna. Låt dra länge, allra helst i 12 timmar, så att tapiokan suger upp sojan ordentligt.
Skala rättika, morot och gurka. Skär remsor med potatisskalare eller mandolin och strimla dem sedan julienne (tunna stavar). Blanda med återstående sojasås.

 

Foto: Peter Cordén