Hål 10, kl. 08:22, den 21 september, 2016.

”Frostig morgon, både handskar och mössa på. Termoskaffe intill mig i golfbilen värmer till en början men vartefter solen stiger åker de snabbt av. Tur, denna klassiska anläggning kräver fingertoppskänsla och varsam behandling. Som tack levererar Rya det jag hoppats på.”

Rya Golfklubb har det spelats seasidegolf ända sedan 1934, så det är en riktig svensk klassiker jag vill visa er den. Havet är så nära att man nästan kan ta på det; en klar dag ser man hela vägen över till Danmark. Man vill ju bara slå läger häruppe på tee och låta vyn uppsluka en helt och hållet.

Efter de fyra öppningshålen längs med strandängarna väntar en bana som växlar mellan seaside, hed och park. Vilket hål som är det vackraste kan diskuteras i det oändliga. Det finns gott om kandidater.

För länge sedan låg det ett tegelbruk på Ryas marker och man kan se rester av det än idag, bland annat en gammal tegelugn. Och pluggar man bollen riktigt hårt i någon bunker vid fyran kan en och annan gammal tegelskärva dyka upp. Lite kul ändå.

Rya = golfglädje. Att duktige Benny kockar i köket på Rya krog är ytterligare en anledning till varför du borde åka hit. Nu. På stört.

Tjing!

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art