Böljande landskap, öppna vyer, vajande gräs och sand, sand, sand.

I en avlägsen del av centrala Wisconsin, mitt mellan Minneapolis och Milwaukee, har den kände amerikanske miljardären Mike Keiser omvandlat ett 700 hektar stort sandlandskap från ingenting till någonting mycket speciellt: Sand Valley Golf Resort.

Sand Valley öppnade för mindre än ett år sedan men har redan utsetts till USA:s bästa nya bana. Uppdraget att rita något spektakulärt gick till designteamet Bill Coore och Ben Crenshaw som – även om jag ännu inte varit där – verkar ha lyckats skapa en ”American Beauty”. Se bara!

Ledsen att jag snöar in lite här, men jag tycker faktiskt att golfbanor kan vara väldigt vackra, inte minst då man låtit naturens förutsättningar få styra och där vinden blåser sanden till vackra naturliga skapelser. Golfbanor som, om de vore mänskliga, skulle vara ödmjuka och godhjärtade personer.

Sand Valleys öppna fairways med sin exponering för starka vindar framkallar också en direkt koppling till de kustnära linksbanorna i Skottland och på Irland. Men så mycket havsvatten är det inte att tala om – det är rätt långt till havet härifrån, in the middle of nowhere. Lagom till sommaren kommer resorten att ha tre golfbanor. Förutom Sand Valley och korthålsbanan The Sandbox så öppnar inom kort Mammoth Dunes.

Sandmo, minimalistiskt, mjuk pastelligt, mmm …

Jag har ju tidigare berättat att jag är sugen på att åka till Los Angeles i år. Nu ligger ju inte Sand Valley direkt nästgårds men med tanke på hur vackert det ser ut så kanske en avstickare vore på sin plats. Min förväntan är rätt hög på stället, inte minst då det finns flera olika boendealternativ. Jag väljer nog att boa in mig i en egen stilfull lodge, för självklart tar jag med mig ett gäng glada golfkompisar.

Förutom att bygga en resort i världsklass satsar man dessutom mycket på att återställa landskapet och underlätta tillväxten av inhemska växter och skydda djurlivet, och sådana initiativ applåderar jag gärna.

Ha en fin torsdag nu!