Sommar är för mig väldigt mycket förknippat med Småland. Jag är född i Jönköping men min familj flyttade till Stockholm när jag var ett år gammal och sedan till Täby några år senare, men Jönköping har alltid haft en särskild plats i mitt hjärta. Under många år och särskilt då mina morföräldrar fortfarande levde bilade vi ofta ner dit för att hälsa på om somrarna.

Jag har så många härliga minnen därifrån, inte minst från Tenhult strax söder om Jönköping där min morbror bor och där vi brukade bada, leka, rida, vandra i skogen, fira midsommar och inte minst fiska kräftor under mörka augustinätter. Nu är jag en nostalgiker och just den här tiden och den småländska idyllen kan jag sakna väldigt mycket. Så låt oss åka dit.

Inte långt från Tenhult ligger Hok och vackra Hooks Herrgård, välkänt inte minst för alla er som spelar golf. Eller så har ni kanske varit här på bröllop någon gång. Herrgårdens hotellhistoria startade i mitten av 1920-talet och det var också då de första golfhålen anläggs. När sedan familjen Edberg köper herrgården 1963 följer en mycket lyckad utveckling till den lekfulla oas med 36 hål, spa, hotell och restaurang som Hooks Herrgård är i dag.

Parkbanan är Hooks äldre slinga och spelas till stora delar längs Hokasjön. Banan är inte bara rolig utan också utmanande och jag gillar den mycket. Speciellt hålen utmed sjön där det gäller att planera sina slag, vilket jag när jag drar mig till minnes hade vissa svårigheter sist, haha.

Den andra banan, Skogsbanan, går som namnet antyder genom skog som emellanåt kryper tätt inpå. Den har jag ännu inte hunnit spela men den lär vara minst lika rolig och vacker är den absolut.

Jag har ju berättat för er tidigare att tallar är mitt favoritträd och av den varan får man mycket. När sceneriet emellanåt förändras då banan rör sig ut på gammal mossmark är det inte utan att man förväntar sig att älvor ska komma dansande ur skogen så snart dimslöjorna lägger sig. Japp, jag är även en naturromantiker.

Efter golfrundan eller vad jag nu ägnat dagen åt kryper jag gärna ner i spaets varma källor innan jag sätter sig till bords på restaurangens veranda intill Hokasjön. De omgivande småländska skogarna väver in Hooks i en trolsk atmosfär som jag tycker väldigt mycket om. Borde nog vara obligatoriskt med en weekend här minst en gång om året.

Foto: Peter Cordén, Golf is Art