Eftersom det är min födelsedagsvecka är det väl inte mer än rätt att jag får önska mig en resa precis vart jag vill, eller hur? Jag är ju vansinnigt sugen på att åka till London där jag inte varit på år och dar, men det blir i så fall en kortare weekend senare i sommar. Däremot drar jag gärna i detta nu till Biarritz på den franska atlantkusten. Älskar denna del av Frankrike. Senast jag var där var 2014 då jag bland annat lärde mig att surfa. Eller försökte lära mig att surfa är väl en mer korrekt beskrivning. Om ni är sugna på att ställa er på surfbrädan så är Biarritz Europas bästa ställe.

Tidigare en liten anspråkslös fiskeby har Biarritz förvandlats till ett världsberömt resmål, på samma gång en chic badort och ett bohemiskt surfmecka. Det är svårt att inte trivas här. Jag gör det definitivt, precis som Napoleon III gjorde, till den grad att han i mitten av 1800-talet lät bygga ett sommarpalats åt sin maka Eugénie. Palatset som har formen av ett stort E och ligger vid La Grande Plage är numera omgjort till ett av Frankrikes lyxigaste hotell, Hôtel du Palais.

Även om Biarritz genom tiderna har gästats av såväl filmstjärnor som kungligheter så är det surfingen som präglat badorten allra mest. Biarritz på ett svårslaget surfarv vilket märks tydligt – varenda kotte bär runt på en bräda under armen! Jag gillar verkligen den sköna kontrasten mellan överklass och surfkultur, den är en stor del av charmen.

Har ni svårt att slita dig från Atlantens temperamentsfulla vågor och de sagolika sandstränderna kanske golfen kan få er på andra tankar. Inte långt efter att Napoleon III byggt Villa Eugénie började brittisk överklass att semestra här. Britterna ville hålla sig aktiva på semesterorten och golf var förstås en önskvärd sysselsättning. I hjärtat av Biarritz, inte långt från fyren som utgör kuststräckans landmärke, ligger klassiska Golf de Biarritz le Phare. Banan invigdes redan 1888 och är väldigt vacker – för att inte tala om utsikten från den.  

Banan är inte så lång så det är lätt att få för sig att den är lättspelad men ack vad man misstar sig. Nu minns jag inte riktigt vad jag fick ihop för score men den är helt klart knixig, fast kul. En drös med bunkrar finns försåtligt utplacerade och där spenderade jag en hel del tid. En klar påminnelse om att golf är ett spel som kräver eftertänksamhet och skarpsinne, haha!

Vacker är den i varje fall, le Phare. Dessutom gillar jag det faktum att man under en och samma dag först kan ansluta sig till ”gryningspatrullen”, det vill säga ta första vågen tidigt på morgonen, för att därefter spela en runda och sedan avsluta dagen med att utforska Biarritz med sina sköna kontraster och spännande kök. Helt underbart!

Baskien som ju Biarritz tillhör är en av Europas stora matregioner och jag har sällan ätit så god mat som här. Räcker att jag nämner färska skaldjur, fisk, baskisk ost, bayonneskinka, pintxos och piperade, en lök- och paprikaröra som är gudomlig, så fattar ni.

En vecka här försvinner snabbt!

 

Foto: Claude Rodriques