Hål 9, kl. 19:11, den 30 augusti, 2016.

”Svårbedömt väder, mycket vind vilket är bra. Sköna molnformationer drar hastigt förbi och ögonblicken avlöser varandra. Har hittat en bra spot som jag tror på. Väntar. Får leverans. Sen augustimörker.”

Anno 1300. Det är en imponerande historia som Knistad Herrgård besitter, med anor som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Historiens vingslag känns så snart man kör in på grusvägen som leder upp till herrgården som ligger på den västgötska landsbygden. Huvudbyggnaden, flyglarna, mejeriet, magasinet, smedjan och Göstas loge; alla bär de på sin egen identitet där man kan följa de olika epokerna i herrgårdens 700-åriga livstid. Det historiska arvet är om ni frågar mig en stor del av Knistads charm.

På senare tid har Knistad utvecklats till en anläggning med lika delar golf, hotell, jakt och gastronomi. Dan som äger herrgården har verkligen lyckats skapa en plats präglad av en ombonad atmosfär, och med naturens inramning är det lätt att trivas här.

Gillar ni behagfulla parkbanor med lagom stora utmaningar så kan jag lova er att det är kärlek vid första ögonkastet. Banan är bara lätt kuperad och det böljande hedlika landskapet är väldigt vackert. Men okej, om ni inte vill mista handlingsförmågan när det blir skarpt läge ska ni få några stalltips: Akta er för tjockruffen – slår ni snett hamnar ni garanterat i trubbel! Var framsynt, inte bakslug – par 4-hålen är emellanåt trixiga och premierar taktisk känsla och raka järnslag. Och till sist, ta korn på ”Gubbabacken” på hål 17 – de rutinerade hemmaspelarna kan berätta varför. Lyckas ni inte så häng inte läpp, för hål 17 är inte bara Knistads roligaste par 3-hål utan också en ödmjuk påminnelse om att livets lyckobrus kan infinna sig bara man lyfter blicken.

Om ni som jag också vill ägna några timmar åt rogivande inslag utanför golfbanan kommer ni inte att ha några problem. På Knistad finns ingen färdig mall, det är man själv som sätter ramarna. Det räcker till exempel med att besöka gourmetrestaurangen. Eller ta ett dopp i badtunnan. Eller promenera runt i Äppelbyn.

Glad torsdag på er och hoppas att ni får tillfälle att åka dit!