Så häromdagen pratade jag med en vän om vad vi skulle kunna tänka oss att hitta på till våren, vart vi skulle vilja resa, vad vi vill se och göra. Italien dök lite otippat upp.

Italien har i generationer lockat människor från hela världen tack vare sin livsstil, som hur svårfångad den än må vara framstår som den mest åtråvärda. Men jag insåg när vi satt och pratade hur lite jag faktiskt har sett av Italien och att jag känner en längtan att resa dit. Det blir ju nästan alltid så att jag åker till Frankrike annars om jag drar söderut. Ett ställe som lockar mig är Castelfalfi i Toscana.

Italien ser som bekant ut som en stövel och Toscana Resort Castelfalfi ligger strax ovanför knäskålen på stöveln, i den ”gyllene triangeln” Pisa-Florens-Sienna. Det stora området som resorten omfattar är tre gånger större än Monaco och förutom hotell, villor och lägenheter finns ett 800 år gammalt medeltidsslott som varsamt renoverats; ett tag var slottet hemvist för den berömda adelsfamiljen Medici. Här finns vinodlingar och två finfina golfbanor, Mountain Course (18 hål) och Lake Course (9 hål).

Italien har seglat upp ordentligt som destination för golfsugna resenärer, vilket är kul. Annars är det främst Spanien, Portugal och Turkiet som ses som de självklara resmålen men Italien har alla ingredienser för en lyckad (golf-)resa med extra allt. Vi talar ju ändå om ett land där la dolce vita är ett begrepp.

Mountain Course anses vara en av de bättre och kanske framför allt tuffaste i hela Italien, både för psyket och för benen. Vad jag har hört så är den en rejäl utmaning som kräver både golfbil, tålamod och en sving i toppform. Den är lång med branta lutningar och en mängd vattenhinder. I gengäld har man en utsikt som inte många andra banor bräcker. Så vackert att få spela omgiven av olivlundar, vinrankor och vacker skog! Niohålsbanan Lake Course bjuder som namnet antyder på mycket vatten, men den ligger i flackare miljö vilket gör att den är mindre krävande.

Slottet är från tidig medeltid och invigdes för fyra år sedan. Bottenvåningen ståtar med en panoramaterrass med utsikt över omgivningarna, och här ligger också gourmetrestaurangen La Rocca di Castelfalfi. Nu är jag själv ingen pastafantast, men Toscana har som bekant underbara råvaror och starka mattraditioner och det är sällan man äter så gott som från det italienska köket, eller vad säger ni? Resorten har även trattorian Il Rosmarino, plus bar och kafé i ett som lyfter fram de bästa smakerna från trakten.

Utöver golf kan man ägna sig åt ridning, cykling och vandring i det vackra landskapet. Eller varför inte gå en matlagningskurs eller åka på en vespatur? Jag har själv tidigare haft två stycken vespor och det är hur kul som helst att köra. Men det måste helt klart ge en extra dimension att köra på ”hemmaplan”!

Jag måste dock lämna er med ett varningens ord. Det finns nämligen risk att man blir så betagen av landskapet och hela atmosfären att man lite oöverlagt lättar på lädret och köper in sig på en egen lägenhet eller villa. Fast å andra sidan, av det jag sett så är Castelfalfi en plats man gör bäst i att besöka flera gånger.