Det är ett nytt år och en av mina intentioner för 2019 är att försöka spela mer golf. Jag spelade nästan inget alls förra året men jag har en längtan i mig att hitta tillbaks till lusten. Suktar redan efter vår och doften av nyklippt gräs, efter platser där det enda man vill är att tiden ska upphöra, att ens besök aldrig ska ta slut. En plats där luften känns lättare att andas, solen skänker extra vackert ljus och munnen spricker upp i ett leende.

Wermdö Golf & Country Club är en sådan plats.

När klubben grundades av bankmannen och företagsledaren Rolf Deinoff 1966 var den Sveriges första golf & country club i ordets rätta bemärkelse, och samma karaktär och familjära känsla svävar över klubben än i dag.

Jag är ju väldigt förtjust i Stockholms skärgård och att anlägga en golfbana ute på Värmdö i gränslandet mellan hav och land, mellan natur och kultur, förefaller så här drygt 50 år senare lika självklart som att blodet flyter i kroppen. Uppdraget att rita banan gick till Sveriges dåtida flitigaste och skickligaste banarkitekt Nils Sköld, och det känns fint att kliva ur bilen och veta att man har en omväxlande och naturskön golfbana som väntar på en.

Nu var det väldigt många år sedan jag var här, men jag minns att det stundtals var svårt att slita blicken från den vackra skärgårdsnaturen – det underbara sjätte hålet, en par 4 med greenen ute i havet, är en bild man gärna sparar i sitt inre fotoalbum – men det bör man. Med epitetet skogs- och parkbana är Wermdö stundvis smal och trixig och kräver precision om man ska scora tillfredsställande. Dessutom bjuder den på ack så snabba och luriga greener!.

Trivia: Vid invigningen 1966 fick HKH Prins Bertil äran att i ett strålande sommarväder slå invigningsdriven på första tee. Kanske var det just skärgårdsatmosfären och den höga trivselfaktorn som inspirerade, prinsen spelade i alla fall mycket bra och gjorde sensationellt eagle på 3:an, en prestation för vilken han inkasserade ett cigarettskrin i silver.

Tror banne mig att jag ska försöka göra om bravaden till sommaren och sedan avsluta dagen på klubbhusets veranda med sin fina utsikt över Grisslingefjärden, båthamnen, swimmingpoolen och 18:e green.