Det är torsdag men vi kastar oss några dagar tillbaka i tiden, till Palma och Palacio Can Marqués.

På nästan alla destinationer jag har besökt kan jag hitta något hotell som lämnar mig stum av beundran, vare sig det är på Mauritius, i Paris eller Palma. Ibland är hotellet det enda stället jag vill se och vistas på. Jag talar inte om att förlora kontakten med världen utanför, utan om att vara omgiven av konst, arkitektur, historia i en miljö som är lika estetiskt tilltalande som den är gästvänlig. Jag tror att ett resmåls allra bästa hotell är destinationer i sig själva; platser värda att besöka och uppleva.

Ett bättre exempel på det än Palacio Can Marqués är svårt att finna. Palmas hotellscen har utvecklats enormt de senaste åren och Palacio Can Marqués tillhör den nya genre av femstjärniga små boutiquehotell som nu öppnar.

Jag var så förväntansfull inför mitt besök och dra mig baklänges vad läckert det var. Det ultralyxiga hotellet består av endast 13 sviter och ligger i hjärtat av Palmas gamla stadskärna. När man kliver in bakom den oansenliga porten öppnar en helt ny värld upp sig. Alltså, vilket ljusinsläpp, så otroligt fint! Elva meter i tak och med gotiska alabasterkolonner.

Hotellet är ett gammalt privatpalats som är fullständigt magnifikt, byggt 1760 av familjen Marqués som bodde där i över hundra år. Historiken har man förstås bevarat i totalrenoveringen som enligt ägaren Kim Schindelhauer tog två år. Han köpte palatset för 20 år sedan och då var det rätt nedgånget. Länge hade han det som sitt eget privata ”lilla” mansion innan han bestämde sig för vad han skulle göra med det. I den stora stenhallen innanför porten körde man förr in i med häst och vagn och allt. I det som nu är matsal (dörren längst bort till vänster) finns till exempel gamla stenhandfat kvar där hästarna vattnades och på vissa av väggar sitter det fortfarande ringar i järnsmide där hästarna spändes fast.

Rakt fram ut genom grindarna ligger den privata trädgården med palmer och olivträd som var underbar att sitta och skriva i. Jag kan tänka mig att när det är riktigt varmt och soligt så är det hur svalt och skönt som helst att sitta där i skuggan.

Uppför den fantastiska stentrappan väntade sedan sviterna och de gemensamma utrymmena – här snackar vi en inredares våra DRÖM. Alla sviter är individuellt inredda och har fått namn för att väcka värmen och intimiteten i det gamla privatresidens som det en gång var till liv. Rose-sviten hade en egen privat terrass och, förstås, även den i rosa precis som inredningen.

Det här var mitt lilla krypin för en natt, Majestic. OMG, i storlek större än min egen lägenhet! Jag fullkomligt älskade att de hade bevarat och restaurerat alla gamla trädörrar och fönsterjalusier, så otroligt vackra och det gjorde verkligen att man fick den här palatskänslan, att befinna sig som i en annan värld.

Det var väldigt roligt att få sitta ner och prata med ägaren och grundaren Kim en stund, och höra hans vision om hur hotellet fick liv. Vad som är så unikt är husets helt symmetriska struktur och inte minst den exceptionella storleken. Sviterna varierar från 33 upp till 380 kvadratmeter, några har privata terrasser med utsikt över Palma och marinan. Nu minns jag inte exakt den totala ytan men det är enormt och ändå helt inkognito i hjärtat av Palma. Så, så unikt. I palatset ligger för övrigt även Kims egen privata våning på 400 kvm, då fattar ni hur stort det är.

Jag fick en visning av de flesta sviterna som vid tillfället inte hade några gäster och jag lovar att jag tappade hakan i golvet flera gånger. Inte minns när vi kom allra högst upp till den allra största sviten, The Riad. Nästan 400 kvadratmeter totalt med  flera sovrum som det ovan, matsal, salong och egen takterrass

Inredningsdesignern Aline Matsika, för övrigt Kims fru, har varit ansvarig för hela designen, material och färgsättning. Dessutom är det hon som har ritat de 38  handgjorda och helt fantastiska taklamporna som hänger runt om i palatset.

Summa summarum: ett helt makalöst hotell, grandiost men ändå intimt, lyxigt men ändå personligt och gästvänligt. Åkte direkt in på min topp-5 lista över de bästa hotellen jag bott på.