Igår såg jag om dokumentärfilmen ”George Michael: Freedom” på SVT Play för tredje gången. Jag har lyssnat väldigt mycket på George Michael genom åren och den egenproducerade dokumentären är otroligt bra och ger en fin och fördjupad bild av en av musikvärldens giganter, som tragiskt dog den 27 december 2016. Har ni inte sett ”Freedom” så snabba på, sista dagen är imorgon!

Annars tänkte jag tipsa om tre andra dokumentärer som är väl värda att se.

 

En bit av 50-talet

Femtiotalet kan mycket väl ha varit det härligaste årtiondet genom historien. Kläderna, sminket, frisyrerna, bilarna, allt ser så snyggt ut och lekfullt ut, och de positiva tongångarna genomsyrade allt i samhället, inte minst musiken. I dokumentären får man bland annat följa Camilla Patulski från skånska Klippan som sjunger och spelar 50-tals-låtar i bandet Pat C Miller and the Tailshakers och hennes man Daniel Jönsson som mekar i garaget med sin Chevrolet bel Air Sport Coupé. En kul och inspirerande film om människorna som bygger hela sin livsstil runt femtiotalet.

 

All In – den bevingade hästen

För ett par månader sedan intervjuade jag Peder Fredricson, hoppryttaren som i par med Allan, eller All In som den lilla bruna valacken egentligen heter, har blivit kändis långt utanför ridsportkretsar. I SVT:s dokumentärfilm får man lära känna den unika hästen som hela världens ryttarelit drömmer om att få äga och se det fina samspelet mellan Peder och Allan.

 

Musikplats LA – en svensk framgångssaga

Svensk musik har tagit världen med storm med namn som Zara Larsson, Icona Pop, Max Martin och Andreas Carlsson. Den svenska musikbranschen har allt mer förflyttats mot Los Angeles och i den här radiodokumentären i sex delar får man följa med bakom kulisserna i svenskarnas Hollywood. Intressant och spännande dokumentär av SR:s Fredrik Eliasson, som tidigare gjort uppmärksammade program om Max Martin och Cheiron-studion i Stockholm.