Vilken vecka!

Jag, liksom många av er, simmar i det strömmande kölvattnet av Covid-19 och hur snabbt det spritt sig över hela världen. För att uttrycka det milt: det är surrealistiskt. Nu väntar en helg med tid för reflektion, omtanke och tankar om framtiden. På hemmaplan men tyvärr utan mina nära på grund av besöksförbud. Men först tre saker som trendar i mitt liv just nu.

Supportar: Mina lokala affärsidkare. Jag är inte rädd för viruset för egen del. Vad jag däremot är rädd för, och vilket kommer att medföra enormt stor skada för lång tid framöver, är situationen för alla företag som nu kämpar med kniven mot strupen. Det går inte för någon att blunda för det faktum att spridningen av coronaviruset påverkar världsekonomin på ett extremt sätt, där småföretagare och företag inom framförallt rese-, turism- och restaurangbranscherna tar den största smällen. Vi står inför en situation vi aldrig tidigare har mött.

Vad vi kan göra utan att göra problemet större är att ställa upp för våra hårt kämpande affärsidkare. De behöver vårt stöd för lång tid framöver, vi talar minst ett halvår. Så många företag har det extremt tufft och flera har redan lämnat in varsel om uppsägning – vi talar om tusentals anställda. Nu är det hög tid att VI gör något. Om du är frisk och inte tillhör någon riskgrupp, boka en staycation på hotell, köp presentkort att utnyttja längre fram, stödät på kvarterskrogen, utnyttja take-away, shoppa lokalt – online och off, gå ut och ät en lunch eller en middag, ta en massage, boka spa. Gör något – om du är frisk! Om du är sjuk så stanna hemma. Beställ en pizza. Allt räknas. Älskar du orten du bor på så visa det. Nu, inte imorgon. NU. Några hundralappar för dig kan innebära överlevnad för ett företag.

Nyfiken på: Den nya dokumentärserien ”Hillary”, om den enda kvinnliga toppolitiker som hittills varit på väg att ta över Vita huset. Jag har alltid hejat på Hillary Clinton. Förutom att hon är en av de som gjort allra mest för att förändra samhället i USA är hon en feministisk förebild som gjort stora insatser för världens kvinnor, mänskliga rättigheter, frihet, demokrati och öppenhet. Kunnig, vass, en ledare för mig som yrkeskvinna – och rolig och personlig. ”Hillary” i fyra delar visas på SVT Play till och med september.

Har på mig: Min svarta skinnjacka från Massimo Dutti. Jag är lika glad i den i dag som för 20+ år sedan när jag köpte den och bär den säkert tre fyra gånger i veckan. Jag funderar förresten på om jag ska branda den med Akenberg på ryggen, tror det kan bli jäkligt coolt.

 

Trevlig helg och ta hand om er!