Att tjäna sitt levebröd genom att få vara kreativ är en av flera positiva aspekter av mitt jobb. Jag älskar hela brainstormingprocessen, att spana efter trender, göra research och samla in ny information. Jag har ständigt antennerna ute för ny inspiration, river ut intressanta saker och artiklar ur tidningar och skriver ner tankar och idéer på servetter, kvitton och post-it-lappar.

Oavsett om jag skriver för bloggen, delar recept och andra tips med er i sociala medier, skriver en feature för något magasin eller bara arbetar fram content inför framtiden, så är min hjärna alltid det viktigaste verktyget i hantverkslådan. Det stämmer väl nog för alla oavsett om ens arbete, direkt eller indirekt, har ett kreativt inslag.

Men oavsett hur mycket man älskar sitt jobb eller hur fast besluten man än är att vara kreativ, så är det oundvikligt att hamna i en tillfällig nedgång eller ett anfall av utmattning. Då och då får jag en kreativ blockering då allt bara låser sig och jag känner att jag inte kommer någon vart alls. Ibland är det på grund av överansträngning, andra gånger av en tillfällig trötthet.

När det händer så har jag lärt mig att det bästa sättet för att komma ur blockeringen är att rida ut stormen, alltså att hålla i och inte ge upp. Tidigare kunde jag sitta och stirra in i skärmen i timmar i väntan på att trollformeln skulle brytas, men sanningen är att det bara gjorde saken värre – och jag blev mer stressad. Så nu tar jag till andra knep för att få kreativiteten (och produktiviteten) att flöda. Här är tre sätt som hjälper dig att plöja dig igenom en kreativ blockering, eller förhindra utbrändhet.

Ta paus

När idéerna inte flyger eller du känner dig mentalt utmattad är det naturligt att känna att det blir ännu viktigare att tvinga sig själv att jobba och liksom hamra fram det, särskilt om man är frilansare. Hjärnan går lätt in i panikläge och man hamnar i tankeloopar såsom ”min försörjning bygger på min förmåga att hålla tempot uppe och vara kreativ och jag verkar inte kunna fokusera så bra som jag brukar”. Jag fattar det. Jag är precis likadan. Även om det är frestande att försöka tvinga fram det medan dag blir till kväll blir till natt och du speedar hjärnan med kaffe så kommer du bara att skjuta upp problemet. Ge dig istället tillåtelse att ta paus oftare, kanske till och med ta längre pauser. Ironiskt nog – så är det för mig i alla fall – när man loggar ut och fokuserar på något annat en stund är det mer troligt att man laddar batterierna och kan ta sig an arbetet/uppgiften med ett fräschare mindset.

Byt miljö

Att göra något helt nytt utanför din komfortzon kan hjälpa dig att få tillbaka kreativiteten. Du måste aktivera en ny del av hjärnan för att bekämpa utbrändhet och öppna upp för nya tankar. Om du kan så res någonstans där du aldrig har varit, om än så bara över en helg, och ta inte med dig din dator. Ett miljöombyte utsätter dig för nya stimuli och obekanta omgivningar, vilket tvingar dig utanför dina vanliga rutiner. En resa kan verkligen öppna dina sinnen och hjälpa dig hitta en annan version av dig själv. Har du inte möjlighet att resa iväg så testa något nytt där du bor – boka in dig på en matlagningklass eller språkkurs, gå på konsert med klassisk musik, ta en annan väg hem från jobbet än du brukar, volontärarbeta för någon lokal förening. Det kan räcka med att göra en ny sak i veckan för att få dig att svänga av från ”motorvägen” i hjärnan och styra in på en ny väg. I princip så kan vad som helst som du aldrig någonsin tänkt dig att du skulle göra vara perfekt för att ruska om och få dig att känna dig levande igen.

Var social

Spendera tid offline med att umgås med positiva människor som du uppskattar. Om du kan så boka in en lunchdejt med andra kreativa kompisar och kollegor och ta dig tid att bara njuta av deras sällskap – utan att känna att du ska prestera något. Ibland går vi så mycket upp i våra egna liv och jobb att vi glömmer att det faktiskt ligger i vårt eget intresse att dra ur kontakten och prata med folk. Ni vet, ansikte mot ansikte. Fokusera på någon annan än dig själv och njut av bra samtal och gott sällskap. Vi kan lära oss så mycket från andra människor omkring oss oavsett vad de arbetar med, men ibland fastnar vi med huvudet upp i våra egna rumpor för att inse det. Kliv in på restaurangen, kaféet eller baren med föresatsen att du ska få dig ett gott skratt, inte att dina vänner ska lösa alla dina problem. Spendera mer tid med bra människor. Glöm datorn för en stund. Den enkla handlingen kan göra underverk och boosta kreativiteten rejält.

 

Kavaj Masismo Dutti // Jeans Lindex // Loafers Massmo Dutti // Tröja Cos Stores // Halsband och berlocker Thomas Sabo // Väska vintage

Foto: Sean Lewthwaite