Dags att boosta passionen, få fyr i en falnande relation eller bara kärleksmysa lite?

Om en vecka är det Alla Hjärtans Dag. Själv är jag inte i något förhållande just nu och har inte någon speciell person att ösa min kärlek över. Men Alla Hjärtans Dag är ju ändå en speciell dag då man kan vilja krydda livet med lite extra löööv, vare sig det är till en stadig partner, en nyfunnen förälskelse eller en fin kompis.

Så för alla er romantiker därute kommer här lite inspiration med restips om några av de mest romantiska platserna i Europa. Puss!

Se solnedgången i Zadar

I Kroatien upplever man Medelhavet så som det en gång var. Vattnet är kristallklart, här finns skyddade små badvikar och laguner, och längs den flikiga kusten ligger tusentals idylliska öar utspridda som om någon hade gått där och strösslat med vackra pärlor.

Medeltidsstaden Zadar har precis som sina grannar längs den dalmatiska kusten en lång och spännande historia kantad av både erövringar och befrielsekrig. Den gamla stadsdelen med sina myllrande torg, gränder och otaliga uteserveringar är hjärtat och härifrån lär ni också kunna se världens finaste solnedgång. I alla fall om man får tro Alfred Hitchcock som beskrev den just så efter ett besök i Zadars hamn 1964.

Det bästa sättet att ta reda på om det stämmer är att ta varandra i handen och följa hamnpromenaden ner till Havsorgeln, ett arkitektoniskt underverk där vågorna genom ett system av rör skapar musik när de slår mot kajen. Det går inte att inte fyllas av kärleksdrömmar medan man sittande på trapporna ser solen försvinna i Adriatiska havet.

Smaka krogkärlek i Köpenhamn

Köpenhamn är dejligt. Förälskade par fyller parkbänkarna, ömsinta makar strosar hand i hand längs Nyhavn och kärleken spirar ikapp med danskarnas sköna inställning till livet. Dessutom finns här världens kanske bästa kök. Och vad kan vara mer puttenuttigt än att ta med sin kärlek på restaurang och i stearinljusens sken äta middag medan ni ser varandra i ögonen?

Som ett av världens innovativa matcentrum finns idel stjärnkrogar att välja mellan. För den som suktar romantisk avskildhet och fantastisk mat är Mielcke & Hurtigkarl det perfekta restaurangvalet. Ljusa väggar med skira blomsterdekorationer, kristallkronor och stora fönster skapar en intim miljö. På sommaren kan man även sitta ute på terrassen. Efter middagen, promenera hem genom den vackra Frederiksbergs Have – kanske stannar ni till vid ett träd och ristar in era namn i smyg?

Frederiksbergs Runddel 1, Köpenhamn

Helgpausa i Portofino

Om du vill överraska din älskade med en romantisk getaway boka genast en weekend till Portofino. Om det är någonstans Italien är som allra vackrast så är det här i det natursköna Ligurien. Den lilla fiskebyn klättrar uppför bergsväggarna ovan det glittrande Medelhavet och blir ni inte omtöcknade av varandra så lär ni bli det av panoramat.

Portofinos finaste hotell heter Hotel Splendido. Högt beläget med magisk utsikt över havet och hamnen där lyxyachterna ligger för ankar, är detta ett spektakulärt litet paradis där man lever la dolce vita. Bli ordentlig uppassade och njut av det bästa: pooldopp, pasta, prosecco och promenader längs de smala gatorna med sina godisfärgade hus.

Vill du slå på stort så boka någon av de maffiga juniorsviterna. Och skulle andan falla på står hotellets bröllopsteam redo att förverkliga alla era drömmar…

Salita Baratta, 16, Portofino Genova

Finn er oas i London

Tänk att få kliva in i en film och känna sig så där bubblande förälskad som motspelarna alltid tycks göra. En av tidernas mesta romcoms måste väl ändå vara ”Notting Hill”, där den valhänte bokhandlaren Will Thacker (Hugh Grant) möter den internationella filmstjärnan Anna Scott (Julia Roberts) och tycke uppstår. Varför inte återskapa den berömda scenen när de smiter in i en privat trädgård en stjärnklar kväll?

London har många fina parker och trädgårdar som är öppna för allmänheten, men de verkliga oaserna är de små kommunala trädgårdarna (communal gardens) som delas av de boende i området. Trots namnet och faktumet att de ser ut som allmänna parker är de vanligen privata och ägs gemensamt av samfälligheten – och oftast omgärdade av höga stängsel. Platsen där Grant och Roberts finner varandra heter Rosmead Gardens på Rosmead Road. Men mod krävs – precis som i kärlek – om ni vill smita in, för trädgården är ytterst privat.

Ta tunnelbanan till Notting Hill Gate eller Ladbroke Grove.

Åk häst och vagn i Sevilla

Vad som uppfattas som romantiskt är förstås subjektivt, men få skulle inte hålla med om att en tur i häst och vagn hamnar högt upp på romantikskalan. Den spanska idyllen Sevilla lämpar sig utmärkt för dylika kärleksstunder.

Sevilla som är Andalusiens huvudstad är ett smyckeskrin fullt av ögongodis. En tur genom parken Maria Luisa och vidare förbi den vackra katedralen och det världsarvslistade moriska palatset Alcázar är perfekt för en lyrisk utflykt på tu man hand. När kusken kör förbi ett av parkens monument dedikerat till poeten Gustavo Adolfo Béquer, som avbildar Cupido i färd med att skjuta kärlekspilar mot tre kvinnor, börjar känslorna förhoppningsvis svalla.

Stjäl en försiktig kyss, ta ett extra varv och avsluta den perfekta dejten med att se solen gå ner över floden Guadalquivir.

Finfika i Göteborg

Om man är singel och längtar efter kärlekspirr kan ett kafé vara den perfekta miljön att hitta sin framtida partner. Ögonkast och leenden byter ägare över kaffekopparna och så snart flirtandet är igång är det lätt att bjuda sin nya bekantskap på en mumsig kanelbulle. Men ett kafébesök är minst lika förtjusande tillsammans med den älskar, särskilt i början av ett förhållande då dejtandet fortfarande är förvirrande pirrigt.

Göteborg är Sveriges kaféstad nummer ett. Kafékulturen är djupt rotad hos göteborgarna och det fikas flitigt i varenda hörna. Här finns hur många ställen som helst som snabbt blir favoriter; jag har både ett och två kaféer dit jag gärna går. Göteborgs kanske mest klassiska konditori heter Brogyllen. Högt i tak, tunga kristallkronor och bra service skapar hög trivselfaktor. För att inte tala om bakverken! Frossa i kakor, kaffebröd, tårtor och frallor – allt är bakat med stor omsorg och genuint hantverk.

Västra Hamngatan 2

(Bildkälla)

Picknicka i Paris

Att bli förälskad i Paris är lätt hänt, staden har allt. Att få kärleken att blomma här är kanske ännu lättare. Paris andas romantik – överallt. En av de bästa platserna för en tête-à-tête är Canal Saint-Martin i det 10:e arrondissementet med sin speciella atmosfär. Vid kanalens nedre del finns nio slussar och två svängbroar och fina dagar fylls kajkanter och gräsmattor av parisare.

Packa korgen med baguetter, ostar, jordgubbar och champagne. Flanera genom de pittoreska kvarteren runt kanalen och slå er sedan ner vid vattnet för en skön, lat eftermiddag tillsammans. Att ta en båttur på kanalen rekommenderas också varmt (den 4,5 kilometer långa sträckan tar cirka tre timmar).

Närmaste métro är Bastille, Quai de la Râpée, République, Stalingrad eller Jaurès.

(Foto: Paris Tourist Office/Jacques Lebar)

Strosa i Stockholm

Jag älskar Stockholm och som ett Nordens Venedig lämpar sig vår vackra huvudstad ypperligt för långa promenader. Utsiktsplatserna är många och det är lätt att hitta sina egna smultronställen.

Ett av de finaste stråken är Monteliusvägen på Söders höjder, klassisk kärleksmark. Promenadvägen som är döpt efter professor Oscar Montelius invigdes 1998 och löper på branten högt över Söder Mälarstrand med början vid Kattgränd i väst och avslut vid Skolgränd i öst. Vyn över Riddarfjärden, Kungsholmen och Stockholms stadshus är fantastisk – ett 416 meter långt gratisnöje man inte bör missa. Längs vägen finns flera terrasser och parkbänkar att slå sig ner på för en lugn stund bortom storstadens brus, lite filosoferande eller hångel. Kanske slutar den romantiska kvällspromenaden med en förlovningsförfrågan?

Fortsätt gärna västerut till Skinnarviksberget och Södermalms högsta punkt som är en annan magisk sommarpärla.

(Foto: Visit Stockholm/Helén Pe)