Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Den 15 januari var det tulpanens dag men för mig får det gärna vara tulpanens dag varje dag så här års. Det allra första vårtecknet – mitt i vintern! Varför inte passa på att glädja någon (som kanske sitter socialt distanserad) och skicka ett blombud med en vacker tulpanbukett?

Både mamma och jag har alltid varit väldigt förtjusta i tulpaner. Fast vi hade en helig regel i vår familj och det var att man inte fick köpa tulpaner förrän efter nyår. Var sak har sin tid. Och visst är det lite härligt att hålla på traditionerna och verkligen få längta efter någonting som härligt frasiga tulpaner? Jag måste verkligen bli bättre på att unna mig själv snittblommor!

Även om tulpanen är en av mina personliga favoriter så är jag inte ortodox på något vis. Jag varierar gärna buketten beroende på humör och säsong. Med den enorma mångfald som finns av färger och sorter med olika former på kronbladen är det lätt att skapa vackra arrangemang utan att man behöver vara någon florist. Franska tulpaner, hur fina är inte dem? Ibland stoppar jag in trädgrenar, eukalyptus, kvistar av murgröna eller blåbärsris. Det ger också stadga och form till buketten.

Tulpantricket är att använda fantasin, även när du väljer kärl till tulpanerna. Förutom vaser som den här klassikern så kan det bli fint att använda sig av kannor, mässingskrukor, glasflaskor eller en gammal kantstött kopp. Och varför inte en vanlig glasburk? Den här munblåsta glasvasen är ju så snygg (från Muuto). Jag gillar också den här stilrena från Kosta Boda.

Det är också superfint att dela upp buketten i mindre vaser och gruppera på en vacker bricka, gärna korta några tulpaner och låta några vara längre. Kolla in denna fina vas som blir som en liten blomsterbädd. Perfekt att dekorera en dukning med. Det är också effektfullt att sätta en enda snittulpan i en vas med smal pip.

Mycket inspiration hittar jag hos Blomsterfrämjandet och jag kan verkligen rekommendera att kika in där.

Tulpaner är lätta att lyckas med och ger man bara lite kärlek till tulpanbuketten så kan den står upp emot tre veckor. Här är mina bästa skötseltips:

  1. Kapa stjälken en liten bit. Använd en vass kniv och skär av någon centimeter av stjälkarna.
  2. Behåll plast eller papper på en timme. Låt tulpanerna stå och dra i kallt vatten efter att ha kapat stjälken.
  3. Fyll på med kallt vatten varje dag, ett par centimeter räcker för annars kan stjälkarna bli väldigt långa och slängiga. Mitt knep är att stoppa isbitar i vattnet! Har du möjlighet så placera tulpanerna svalt under natten så håller de ännu längre.
  4. Ge blommorna en ny snittyta varannan dag.

Foto:  Åsa Myrberg