Hej, det är onsdag. Här kommer två dokumentärer att ta del av om ni har tråkigt på jobbet i dag, eller bara behöver lite paus.

Akrobatens sista hopp

Min duktiga vän Anna som är reporter och producent på Sveriges Radio har gjort en mycket bra dokumentär för P1 om Olle Strandberg, en av Sveriges bästa akrobater som när han en dag gör en misslyckad bakåtvolt bryter nacken. Men Olle vägrar att acceptera sitt öde och blir besatt av tanken att göra om och göra rätt. I ”Akrobatens sista hopp” får man följa hans obönhörliga strävan att göra om volten – men den här gången från en luftballong, 3 000 meter upp i luften. Dokumentären väcker många frågor i mig om vad som egentligen ligger bakom. Väldigt intressant och musiken är så väl vald och lyfter verkligen berättandet. Här hittar ni den.

 

Resten av Sverige

Vad händer med landsbygden? Vad ska folk jobba med, leva för och tänka om sig själva? Vad händer med Sverige om landsbygden dör? Det är några av frågorna som den begåvade journalisten och författaren Po Tidholm tar upp i SVT:s utmärkta dokumentärserie ”Resten av Sverige”. Dokumentären i tre delar har väckt stor debatt runt om i landet, med rätta skulle jag säga, och pekar på beroendeförhållandet som råder mellan land och stad men också den potential som finns på landsbygden. Själv vurmar jag för landsbygden och tycker det är helt vansinnigt hur vi nedmonterar allting till förmån för oss som bor i städerna, hur invånarna på landet får betala rekordhöga skatter utan att få något tillbaka. Hela Sverige måste leva. Väldigt intressant, tänkvärt och aktuell dokumentärserie som ni hittar här.