Så var vi inne i månaden maj, denna vidunderliga månad då naturen exploderar av växtvärk. Ärtgrönt och himmelsblått överallt. Det gör inget om vintern varit svår, allt är förlåtet.

Varför inte fira denna milda inledning på månaden med perfekt fluffiga tekakor, tänker jag. Finns det något mysigare än att krypa upp i soffan med en stor kopp te eller kaffe och en god macka, och så ta fram den där boken man sett fram emot att öppna pärmarna på? Tveksamt. Tekakor är ju ett favoritbröd och dessutom enkla att göra. Således kommer här ett recept till världens godaste tekakor – hoppas att det ska smaka.

Tekakor
(55–60 st)
UGN 225°, 6–8 MINUTER

1 l mjölk, 37°
75 g jäst
200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk salt
4 dl rågsikt
16 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält smöret.
Blanda ut jästen med lite av den ljumma mjölken.
Blanda ihop alla ingredienser och kör länge i köksmaskinen (eller för hand om du inte har en assistent).
Lägg upp degen på bakbordet och forma till bollar. Låt jäsa ca 15 minuter på bakbordet.
Platta till, eller kavla bullarna lätt, nagga dem med gaffel och låt jäsa på plåt 15–20 minuter under bakduk.
Grädda 6–8 minuter och låt svalna under bakduk.

 

Ur boken Fika i lä av Birgitta Trägård & Annika Broman (Votum & Gullers Förlag, 2016)