Jag vet inte om ni har märkt det, men vädret har fått oss att tro att vi blivit sydeuropéer. Tropiska nätter och heta dagar och jag har knappt krupit ur mina solblekta shorts sedan i maj. Snart börjar vi väl prata med spansk brytning också, haha.
I går när jag tog en långpromenad satte jag på ”Dialekt i P1” i lurarna, ett språkprogram på SR med Fredrik Lindström som ciceron. Så här på somrarna kan det vara lite skralt i tablån förutom Sommar i P1, men den här programserien där Lindström guidar bland svenska dialekter är verkligen något jag rekommenderar.
Jag är ju själv oerhört språkintresserad och går igång på satsmelodier och grammatikbryderier och tycker det är kul med röster och dialekter. Varför gillas eller ogillas en del språk och dialekter? Vi borde bejaka dialekterna mer än vad vi gör och inte slipa bort dem. Blir alltid så glad när de sätter in någon nyhetsuppläsare på tv med en tydlig dialekt.
Lindström är dessutom oerhört kunnig i ämnet plus att han är skön att lyssna på. Jag tyckte väldigt mycket om tv-programmet ”Värsta språket” som ju blev en succé för några år sedan. Även hans språkböcker ”Världens dåligaste språk” och ”Jordens smartaste ord” är bra och det är nog mycket tack vare honom som mångas intresse för hur vi förhåller oss till vårt språk har ökat.
Avsnittet jag lyssnade på var det allra första som hade premiär i måndags ”Goa göteborgare och dryga stockholmare?” och handlar om satsmelodiernas betydelse. Alltså, hur man uppfattar andra och hur man själv uppfattas. De flesta av oss skulle hävda att alla göteborgare är goa och glada, men är det verkligen så? Eller alla stockholmare dryga och tuffa?
Roligt och och underhållande men måste vara lite intresserad av dialekter för att ha någon glädje av det. Jag kommer i alla fall att lyssna på de kommande programmen; sänds varje måndag halv tre. Hoppas att ni blivit nyfikna – och vill ni ha mer dialekter kommer här 18 svenska dialekter – på fyra minuter.