Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Vad säger ni, en löptur i morgon bitti?

Vi är väl alla medvetna om att träning och motion varje dag har en stor påverkan på vår mentala och fysiska hälsa. Den viktigaste aspekten av träning är att få in den i sin vardag på ett enkelt sätt, så man måste hitta tiden som passar bäst i sitt eget schema.

Jag tror stenhårt på att man själv kan väcka lusten till träning. Man måste bara hitta sin träning och ha kontinuitet för att träningen ska kunna bli till en vana. Det tar sin tid. I början måste man helt enkelt lura kroppen till att tycka om träning så att den blir beroende av den. Men så en dag vaknar man upp och känner hur man riktigt längtar efter ett träningspass, och den känslan är så härlig.

Jag har alltid tränat mycket och alltid på morgnarna. Delvis därför att jag är morgonmänniska och för att jag aldrig skulle orka ge mig iväg hemifrån på kvällen när bara vill ha middag och relaxa efter arbetsdagen. Men också därför att morgonträning är bra på så många sätt – att komma ut nytränad i den friska morgonluften är en speciell känsla.

För mig har träning och rörelse blivit en livsstil, utan den skulle jag inte vara jag. Så fort jag kliver ur sängen sätter jag på mig mina träningskläder och går till gymmet eller tar mig ut på en lång powerwalk. Det har blivit en icke förhandlingsbar del av min morgonrutin. Även om det kräver disciplin så har svettiga morgonpass haft en stor inverkan på mitt liv totalt sett. Jag rekommenderar därför varmt ett tidigt träningspass om du har möjlighet att få in det. Att börja dagen nytränad är den finaste present man kan ge sig själv! Om du ändå tvekar ska jag ge dig fem anledningar till varför du borde överväga morgonträning:

Du kan inte komma med bortförklaringar

Om du planerar in din träning först på morgonen blir det gjort. Punkt. Träning på eftermiddagen eller kvällen tenderar att skjutas upp eller skippas om du har möten som drar över tiden, om det dyker upp någon trevlig inbjudan, förpliktelser i sista minuten eller, vilket är mer troligt, ett typiskt fall av ”i dag känner jag inte för det”. Att kliva upp på morgonen före familjemedlemmar och vänner eliminerar sådana distraktioner och låter dig köra ett träningspass innan vardagen och världen tränger sig på.

Du kickstartar din metabolism

Att motionera på morgonen hjälper dig att väcka kroppen och få blodet att pumpa. Genom att vara aktiv det första man gör på morgonen när blodsockret vanligtvis är som lägst efter en natts sömn, aktiverar du din metabolism och kroppen förbränner mer kalorier under dagen. Plus att fler av de kalorier som du får i dig senare kommer gå åt att ge energi till kroppen i stället för att lagras som fett.

Du blir gladare och mer fokuserad

Träning på morgonen sätter igång dina endorfiner, vilket boostar humöret på bästa sätt. Det förbättrar också din koncentrationsförmåga, gör det lättare att fokusera på arbetsuppgifter och ökar din produktivitet under dagen.

Du sover bättre

Studier har visat att personer som tränar på morgonen har lättare att somna när de går och lägger sig, och sover dessutom djupare än de som tränar på kvällen. Det har förmodligen att göra med att kvällsträning får kroppen och hjärnan att gå i varv så att man får svårt att somna. Jag kan bara tala för egen räkning, men efter att ha gått upp tidigt på morgonen och tränat och sedan jobbat en hel dag somnar jag ovaggad.

Du stärker din självdisciplin

Innan det har blivit till en vana att stiga upp tidigt på morgnarna är det så frestande att trycka på snooze-knappen, vända sig om och slumra till igen. Men genom att direkt kliva upp när alarmet ringer, och fortsätta att göra det varje morgon hur segt det än kan kännas, så tränar du din självdisciplin och bevisar för dig själv att du faktiskt klarar av det. Det är ett mentalt spel och när du väl klarar av att styra din hjärna och din kropp så klarar du av precis vad som helst. Allt är möjligt!

Outfitdetaljer: Träningsjacka Stronger // Träningstights Stronger // Löparskor Adidas Solar Glide

 

 

Foto: Sean Lewthwaite