Gott, lätt att laga och plånboksvänligt. Soppa är en alldeles oerhört trevlig måltid eller vad säger ni? Inte minst så här års när det börjar bli lite kyligare ute.

Igår kväll när jag kom hem efter en lång dag var jag genomfrusen och inta hade jag hunnit handla heller så det fick bli en ”skåprensvariant” av Pappa al pomodoro: färdig tomatsoppa från Kelda där jag blandade i lite bönor jag hittade i skafferiet och sedan toppade med en klick chilisås och färsk basilika. Helt okej middag en måndagskväll. Här är några av mina soppfavoriter – plus ett smarrigt recept!

Fransk löksoppa – så enkel, så god. När jag är i Frankrike typ lever jag på gratinerad fransk löksoppa.
Fisksoppa – gärna gyllengul av saffran och med mycket skaldjur i. Mums!
Ungersk gulasch – en riktigt göttig soppa, särskilt om den är gjord på högrev. Toppa med en klick gräddfil.
Klar grönsakssoppa med pistou – jag tycker bättre om klara soppor än redda och grönsakssoppa kan vara den mest underskattade av alla. En sked pistou på toppen ger extra sting.
Blåmusselsoppa – ett nät blåmusslor, lite lök, en pava vittjut et voilà! Soppa med musslor är helt enkelt urgott nästan oavsett hur man väljer att tillreda den. Det här receptet (bilden!) tog jag fram till vår första Golfilicious-bok, tar cirka 25 minuter att göra.

 

Blåmusselsoppa med surdegsbröd

Du behöver (för fyra personer):
1 nät blåmusslor
½ l matolja
1–2 hackad gul lök
4 klyftor fint hackad vitlök
1 dl finhackad persilja
ca ½ flaska vitt vin, gärna torrt
4 dl grädde

Tillagning:
Borsta musslorna och skölj dem väl samt ta bort skägget vid behov. Släng alla musslor som är trasiga och som inte sluter sig när man knackar på dem.
Hetta upp oljan i en stor vid kastrull. Fräs lök, vitlök och persilja.
Lägg i musslorna, slå på drygt en halv flaska vin och låt koka cirka fem minuter. När musslorna öppnat sig är de klara. Släng bort alla som inte har öppnat sig.
Sila av fonden i en annan kastrull och låt koka ihop cirka fem minuter Slå i grädden och låt koka ytterligare fem minuter.
Häll upp soppan i skålar och placera musslorna lite snyggt i skålarna så att skalen ”tittar” upp.
Servera med ett gott surdegsbröd.

 

(Foto: Peter Cordén, Golf is Art)