Vintern är en tid för långresor, för sol och värme i en kall vardag. Om ni precis som jag är svältfödda på ljus efter den gråaste hösten någonsin så är en resa till sydligare breddgrader exakt det ni behöver.

Men vart reser man? Vilka är de hetaste resmålen just nu? Jag bad tre vänner som alla jobbar i resebranschen att ge sina bästa sweet spots. Håll till godo!

 

Deva Sheraton, Nya Kaledonien

Sol, bad – och spel i shorts? Jo, jag vet att många lockas av de orden när golfresan ska bokas. Lägger man även till ord som äventyr och exotiska upplevelser på önskelistan så har jag svaret på vart drömresan går.

Och den går långt. 16 000 kilometer och drygt 30 flygtimmar härifrån – till Nya Kaledonien. Den grönaste pärlan i Söderhavet. Från start till landning fascineras vi av vilka exotiska, tropiska platser vi passerar och som syns som små vita och gröna fläckar där nere i Stilla Havet. Att resmålet Nya Kaledonien blivit en trend för asiater och australiensare förstår vi direkt vid ankomsten, förstummade av att faktiskt ha gjort upptäcktsresan till Melanesien, södra Stillahavet, Oceanien.

Golfen har kommit hit. Det är, i alla fall för mig, det viktigaste. Bland totalt fyra golfbanor är Deva Sheraton den vackraste och bästa, belägen strax intill den femstjärniga resortanläggningen på öns västra sida.

Här finns allt det drömresan lockat med: Pooler, stränder, en atoll av koraller och ett enastående djurliv i ett tropiskt hav. När vi mitt ute på golfbanan slår oss upp mot höglandets grönskande kullar och berg får vi  även en känsla av Skottland. Caledonia är också det latinska namnet för Skottland. Vid sin upptäckt av ön år 1774 valde James Cook att ändra namnet från Grand Terre till New Caledonia.

Utvecklingen handlar om turism. Golfen är från och med nu en viktig del i den nya satsningen. Har man ännu inte fattat tycke för sporten finns mycket annat trevligt att roa sig med. Att bara begrunda det stora blå från en solbädd under en palm är förströelse som räcker för lång tid.

Jag tillbringade en vecka här i maj 2016 och kan intyga att det var värt alla flygtimmar och fem dagars jetlag.

Tomas Hagfeldt, grundare Golf Zone Travel

 

Cape St Francis Resort, Sydafrika

Vad skulle du göra av en månad i Sydafrika? Tänk dig att vakna i din egen strandvilla och äta frukost utomhus i solen när det är som allra värst väder här hemma i Sverige. Kanske börja dagen med en lång morgonpromenad på stranden – eller varför inte en simtur före frukost? Ett kanonfint resmål som ligger mig varmt om hjärtat är Cape St Francis Resort, beläget i bortre änden av Garden Route, den natursköna kuststräckan som sträcker sig från Mossel Bay i Western Cape till Port Elizabeth i öst.

Cape St Francis är en charmig och levande resort med fina lägenheter och cottages samt stora strandvillor, alldeles intill havet. Det jag särskilt gillar är den fantastiska naturen som ständigt gör sig påmind; vågorna som rullar mot kusten, de vidsträckta stränderna, de dramatiska bergen i fjärran, vildväxande djungler – och två riktigt fina och välskötta golfbanor. Bara några kilometer från resorten ligger två härliga golfbanor, varav den ena, Cape St Francis Links, är ritad av legendariske Jack Nicklaus och rankas som Sydafrikas sjätte bästa golfbana…

De övriga dagarna är enkla att fylla med allt som finns att uppleva i detta fantastiska land. Är man äventyrligt lagd kan man alltid hjälpa till som volontär på den intilliggande räddningsstationen för afrikanska pingviner, eller utforska det dramatiska naturområdet Baviaanskloof – perfekt för en dagsutflykt.

Micke Andersson, marknadschef Sunbirdie

 

Heritance Aarah, Maldiverna

Maldiverna är paradiset. Kritvit sand, makalöst vatten och en känsla att vara Robinson Crusoe. Dessutom finns här några av världens bästa resorter. Maldiverna består utav 1 192 korallöar fördelat på 26 atoller. På en av dessa öar öppnade i mars 2019 en fantastisk all inclusive-resort, Heritance Aarah, omgiven av ett fint korallrev, paradisstränder, vajande palmträd och det mest turkosa hav du kan tänka dig. Från vattenvillornas soldäck ser du ofta fiskar i regnbågens alla färger, små revhajar eller kanske hoppande delfiner.

Livet som gäst här kunde inte vara behagligare – eller godare. Heritance Aarah erbjuder ett brett kulinariskt utbud med fem à la carte-restauranger som tar en med på smakresor för alla sinnen. Restaurangerna är för övrigt prisbelönta i ”Maldivian Culinary Competition 2019”. Man kan också gå en matlagningsklass, testa ”cocktail making” eller ta spabehandlingar. Fast den stora upplevelsen är ändå havet. Uppskattar du rörelse höjer en simtur, någon vattensport eller dykning pulsen lite lätt. Föredrar du däremot att ta i ordentligt erbjuder sportcentret ett fullt utrustat gym, tennis- badminton- och futsal-plan. Vill du hellre få sinnesro finns utrymme för både yoga och mindfulness – och palmkantade sandstränder att strosa på. Jag älskar att promenera runt ön före frukost. Ön är så grön och vacker, sanden mjuk, fin och vit – balsam för själen.

Jag har varit på Maldiverna 14 gånger och längtar alltid tillbaka; det är det enda ställe där jag verkligen kan koppla av. Och trots att Heritance Aarah är en liten ö blir det aldrig tråkigt, det finns alltid något att göra om man så vill. Fast min favoritsysselsättning är nog ändå att bara luta mig tillbaka i solbädden, blicka ut över havet och horisonten med något uppfriskande i handen och njuta.

Arja Mikkonen, co-founder & key account manager Bamboo Collection