Nu är det knappt en månad kvar innan golfvärldens mest prestigefulla lagtävling går av stapeln. Genom tiderna har många svenskor varit med och utgjort ryggraden i Europas Solheim Cup-lag. En av dem är förstås Annika Sörenstam som nu axlat den tunga rollen som lagkapten. Vi ringde upp henne för att kolla pulsen.

Premiss 1: Lagspel. Premiss 2: Match. Krav: Starka psyken. Med andra ord, allt kan hända.

Solheim Cup närmar sig med stormsteg och Annika Sörenstam har det yttersta ansvaret att leda Europas lag till seger 18-20 augusti i Des Moines, Iowa. Som spelare har hon deltagit åtta gånger och hon har även varit vice kapten tre gånger. Nu har hon alltså möjligheten att kröna sin makalösa Solheim Cup-svit med en vinst som kapten.

Att återta titeln kommer inte att bli någon lätt match. I USA:s lag finns några av världens absolut bästa spelare och de är anförda av legendaren Juli Inkster. Dessutom kommer de till start med ett mycket bra självförtroende; 2015 i Tyskland förlorade ju europeiskorna mot amerikanskorna som vann efter en osannolik upphämtning. I år sker också mötet på Des Moines Golf and Country Club och att ha hemmaplan är alltid en fördel.

Å andra sidan har europeiskorna en unik förmåga att skapa en otrolig laganda. När Europa, mycket tack vare just lagandan, vann i USA 2013, för första gången på bortaplan, gav det stort eko i golfvärlden. Annika har sin tydliga strategi för hur de ska lyckas göra om den bedriften.

– Genom att ge vårt lag de bästa förutsättningarna i fråga om support och vilka som ska spela ihop. Det gäller att skapa en bra kemi i laget och jag ser framför mig ett tajt och samspelt lag. Det blir naturligtvis upp till spelarna att prestera bra, men i slutändan behöver vi bara spela lite bättre än dem. Det skulle vara fint att få en riktigt bra start eftersom jag tror att amerikanskorna kommer att ha en stor hemmapublik på plats i Des Moines, säger Annika.

Annika har förberett sig noga inför den nya kaptensrollen och bland annat intervjuat tidigare kaptener. Vid sin sida har hon också ett mycket rutinerat team med vicekaptenerna Catriona Matthews, Marta Figueras-Dotti och Maria McBride.

Laget tas ut först efter British Open i början av augusti men redan nu är det klart att Anna Nordqvist kommer att vara ett ankare. Ser vi till fler möjliga svenskor så kan mycket väl Caroline Hedwall knipa en av platserna; Caroline som utförde bragddåd senast i USA och vann samtliga sina fem matcher.

Dessutom finns ju de fyra attraktiva wildcarden att dela ut och Annika har ägnat hela sommaren åt att utvärdera potentiella spelare och lägger just nu de sista pusselbitarna. 12 spelare ska väljas ut.

På vilket sätt kommer spelarna att märka ditt ledarskap?

– Nyckeln är kommunikation. Jag har försökt att hålla regelbunden kontakt med spelarna och lära känna dem bättre. Och samtidigt hålla dem uppdaterade om mina planer och be om deras input.

Vad kan du berätta om tävlingsbanan?

– Des Moines Golf and Country Club är en bra tävlingsarena. Det finns några riktigt bra hål och där finns stort utrymme för företagsarrangemang. Jag förväntar mig en rekordpublik.

Solheim Cup står den svenska golfpubliken nära med tanke på att så många svenskor varit med i Europalaget genom åren. Själv har du deltagit som spelare inte mindre än åtta gånger. Vad har tävlingen betytt för dig?

– Jag har alltid sagt att Solheim Cup varit oerhört viktig för min karriär. Jag har många underbara minnen från då jag spelade och det finns inget som går upp mot de starka band som skapas när man är med i ett lag. Kamratskapet är fantastiskt.

Om vi tittar framåt. Hur ser du på utvecklingen inom svensk golf och proffsgolf?

– Jag tror vi behöver fokusera mer på “gräsrötterna” som man gjorde när jag var ung. Fokusen på proffsen och på dem som kan ta hand om sig själva borde styras över på juniorer som behöver guidning och assistans. Jag är väldigt stolt över de unga tjejerna som spelat bra på senare ti. Många av dem kommer att vara med i Junior Solheim Cup. Jag har sett dem utvecklas genom våra initiativ Annika Cup och Annika Invitation Europe som äger rum i Europa varje år.

Efter Solheim Cup fortsätter du med dina andra engagemang. Du är bland annat delägare i ett svenskt företag som bygger bunkrar, driver din stiftelse, anordnar golfdagar för juniortjejer, designar golfbanor med mera. Vad har du för andra drömprojekt kvar?

– Jag drömmer inte nödvändigtvis om att genomföra fler projekt, jag vill bara utveckla alla våra olika delar att bli så bra som möjligt. Just nu har vi sex globala juniortävlingar för tjejer och jag är väldigt stolt över vad vår stiftelse har åstadkommit. Min klädkollektion tillsammans med Cutter & Buck går jättebra. Jag ritar fortfarande golfbanor och jag har ännu kvar några av mina sponsorer från tiden då jag själv spelade. Mike har varit till stor hjälp med allting. Det är kul att jobba ihop! Capillary Concrete (bunkerföretaget, reds. anm.) har dessutom potential att bli riktigt stort. Det är den bästa, mest miljövänliga dräneringstekniken av bunkrar i världen.

Hur ofta spelar du golf själv numera?

– Inte mycket alls. Jag är med på en del företagsgolf, sponsordagar och events med stifelsen men jag spelar ingen sällskapsgolf. Däremot gillar jag att vara igång mycket. Jag springer, cyklar och simmar varje vecka. Jag har till och med tävlat i en triathlonsprint vilket var väldigt kul.

Samtidigt som din mesta tid och fokus går till Solheim Cup just nu är du också mamma till Alva och Will, sju och sex år gamla. Hur ser vardagen ut hemma i Lake Nona?

– Ava och Will är det absolut viktigaste i våra liv och familjen och barnen kommer alltid först. Solheim Cup är ett intensivt arbete och det är mycket att göra men under en begränsad period. När det är över kan vi återgå till vardagen. Barnen går i skolan och idrottar i närheten och det är så roligt att se dem växa upp och utvecklas. Will älskar fotboll och basket medan Ava spelar fotboll, basket och rider. De sysslar även lite med tennis och golf. Vi är alla väldigt aktiva, gillar att umgås, resa och laga mat ihop.

 

Svenska Solheim Cup-kaptener genom tiderna
Pia Nilsson, 1998
Catrin Nilsmark, 2003 och 2005
Helen Alfredsson, 2007
Lotta Neumann, 2013
Carin Kock, 2015
Annika Sörenstam, 2017

 

Läs även Annika Sörenstams sweet spot!