Behöver du råd och vägledning till hur du ska bli ditt bästa jag? Då kommer du att hitta det du söker hos vår härliga medarbetare Ida Bosson. Vi är så glada över att Ida är en del av vårt gäng. Vi fick en pratstund med Ida som inte bara är mental coach och golftränare utan också kan skriva marknadsförare, operasångerska och trebarnsmamma på sitt visitkort!

Hej Ida! Hur känns det att vara en del av Sweet spot stories?

– Oroligt kul och inspirerande att få bidra med mina tankar och idéer. Jag är så glad att jag fått möjlighet att skriva och dela med mig av mina favorit ämnen golf och psykologi.

Berätta lite om dig själv! Hur blev du intresserad av coaching och psykologi?

– Mitt intresse för coachning började tidigt. Redan som femtonåring kom jag med råd och tips till människor i min närhet. Jag minns att jag sa till en fyra år äldre kille som jag brukade göra sällskap med från bussen, att ”utan mål kan man inte leva”. Efter det tog han tag i sitt liv, började plugga och skaffade sig ett liv med riktning. Sen dess har jag nog känt det lite som ett kall att inspirera och coacha människor. Slutligen är jag obotligt nyfiken på människor vilket nog är en förutsättning för att bli en bra coach.

Hur länge har du spelat golf?

– Galet länge, 36 år. Jag blev medlem på Sigtuna när jag var sex år; nådde inte ens upp till kanslidisken då minns jag. Spelade min första 18 hål som åttaåring. När jag var tio tog jag mig till Colgate Cups riksfinal. Det var stort. 1997 till 2012 tog jag ett break när barnen var små, då spelade jag bara någon runda om året.

Vilken är din favoritbana?

– Falsterbo. Den kan ligga där enkel, oskuldsfull och vacker längs det glittrande havet för att nästa dag brusa upp och bli ett monster.

Vad tränar du mer?

– För tillfället springer jag mycket för att få igång flåset. Under vintern har fokus legat på styrka och skivstångsträning men märkte att min kondition var lite dålig. Att börja springa igen har dock varit tufft då jag tidigare varit mycket lättare. Muskler väger som bekant fast jag blev nog lite chockad över hur mycket. Men jag kämpar på. Jag tränar också sång och tar regelbundet lektioner för sångpedagog. Min genre är klassiskt vilket är ganska krävande och tekniskt.

Träningsform som du är nyfiken på att testa?

– Jag skulle vilka testa triathlon, eller snarare swimrun då jag inte är så förtjust i cykling. Karate skulle jag också vilja testa. Det är väldigt tekniskt och explosivt vilket jag gillar.

När det kommer till golf, har du någon favoritövning?

– En drill jag jobbar med just nu är ”handleder 360 grader” som jag kallar det. Tanken är att klubbladet aldrig ska lämna målet. Klubbhuvudet rör sig en cirkel där händerna är centrum. Det tvingar handlederna att röra dig friktionsfritt vilket, när jag får till det, skapar sjuk fart i klubbhuvudet. Fast just nu är jag lite ”all over the place”.

Hur ser en riktigt bra lördag ut?

– Jag börjar med att gå upp tidigt för en löptur längs strandpromenaden i Sigtuna där vi bor. Efter det äter jag frukost bestående av caffe latte och rostad baguette med hallonsylt. Sen är det raka vägen ut till golfbanan för nio hål innan det har hunnit komma en massa folk. Detta följs av en lång lunch på golfklubben och någon hink på rangen för lite finslipning på svingen. Åker sedan hem för att packa väskan för stranden. Väskan fylls förutom med handduk och badkläder med melon och månadens bok. Spenderar eftermiddagen på strand med vänner och familjen. På kvällen blir det levande musik och rosé i vänners lag på någon uteservering vid strandpromenaden innan vi promenerar hem i den ljumma sommarkvällen.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– En flaska Bollinger! Det finns alltid någonting att fira.

Det godaste du vet?

– Råraka med löjrom, gräddfil och rödlök.

Hur skulle du beskriva din klädstil?

– På golfbanan är det sportigt och tufft som gäller. Gärna svart, vitt och kjol. Till vardag och fest älskar jag att bära klänning, helst vintage. Jag gillar att klä mig kvinnligt.

Vilket klädesplagg skiljer du dig aldrig från?

– Det är en vintageklänning från 1974 som jag ärvt av min mamma. Den gör jag mig aldrig av med.

Vad får dig att skratta?

– Dråpligheter, vanliga pinsamma situationer i vardagen.

Vilka är dina starka respektive svaga sidor?

– Jag är otålig och ledsnar snabbt. Att jag är kreativ och nyfiken.

Du är ju grym på att coacha individer, både golfspelare och andra! Har du något lite tips för roligare golf den här sommaren?

– Bry dig inte vad andra tycker. Det finns inga bra eller dåliga slag, det är bara ett slag, högt, lågt, snett – eller kanske inte alls! Allt annat är enbart värderingar och inget annat. När du slutar att döma dina slag som det ena eller det andra kommer du få mycket roligare på banan. Ha inga förväntningar.

Vilka människor har påverkat ditt liv?

– Mina tre barn och deras sätt att tänka och se på världen. Min vän Daniel Mendoza, grundaren av ”Good News Magazin” och författaren till boken ”Den enda”, som trots svår barndom med mycket våld och hat har valt att förmedla kärlek. Sedan alla människor som vågar vara äkta.

En plats som inspirerar dig?

– Hav och klippor.

Vilket är ditt favoritresmål?

– Hawaii

Vart bär din nästa semester av någonstans?

– Brasilien! Vi åker dit i jul är det tänkt och det ska bli underbart.

 

Foto: Jacob Sjöman, Sjöman Art